Martijn van Endt moet rust brengen bij sociaal werkbedrijf Dethon

Dethon stelt per september Martijn van Endt aan als interim-directeur. De vorige directeur van het sociaal werkbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen stapte in juli samen met een leidinggevende op na de uitkomst van twee onderzoeken naar financiële misstanden en de bedrijfscultuur binnen het bedrijf. Met de aanstelling van Van Endt hoopt het bestuur van Dethon dat de rust binnen de organisatie terugkeert.
Interim-directeur Martijn van Endt
Martijn van Endt moet rust brengen bij sociaal werkbedrijf Dethon © Dethon
Het rommelt al minstens een jaar binnen Dethon. Personeel, FNV en SP spraken eerder over een angstcultuur binnen het bedrijf. Ook zou er mogelijk fraude zijn gepleegd, meldden meerdere klokkenluiders bij vakbonden FNV en CNV.
Het financiële onderzoek richtte zich op een specifieke situatie: een individuele afspraak over vergoedingen in de vorm van persoonlijk gebruik van materiaal en werkuitvoering via Dethon. Uit het onderzoek blijkt dat dit een vergoedingswijze was die voor een langere periode onjuist werd toegepast.
Uit het onderzoek naar de bedrijfscultuur kwam naar voren dat er zorgelijke incidenten zijn geweest die de nodige aandacht verdienen. Verhalen over onderdrukte en geïntimideerde medewerkers en het niet correct uitvoeren van wet- en regelgeving, klopten volgens het onderzoeksbureau niet.
De nieuwe interim-directeur gaat aan de slag met de aanbevelingen die in de onderzoeken zijn genoemd. "Een toekomstige nieuwe directeur kan dan met 'een schone lei' verder gaan. Zo bouwen we aan de toekomst van Dethon", zegt het bestuur van Dethon. Van Endt is daar volgens de bestuursleden als 'verbinder' de geschikte kandidaat voor.