Zeeuwse Daan in Hongarije over vuurpijlen, de vaccinatiegraad en volgzame Hongaren

Meer dan 40.000 vuurpijlen gingen vorige week in Boedapest de lucht in om de nationale feestdag te vieren. "Ze hadden beloofd om het vuurwerk dat er vorig jaar niet was, te compenseren. En dat hebben ze gedaan, het was onwijs mooi", vertelt de Zeeuwse Daan vanuit Hongarije.

Zeeuw in het buitenland (foto: Omroep Zeeland)

"Vanaf het parlement tot aan alle bruggen over de Donau, de hele stad wordt belicht", vertelt hij. "Het maakt niet uit waar je staat, vanaf welk balkon of welke brug je kijkt, je kan het overal zien." Zelf was hij op een traditioneel Hongaarse bruiloft buiten de stad, maar gelukkig kon hij de vuurwerkshow terugkijken via YouTube.

Met coronamaatregelen hoeven de Hongaren niet veel rekening meer te houden, zoals te zien is op de video. "Inmiddels zijn zes van de negen miljoen mensen hier gevaccineerd", vertelt Daan. "De regering vindt dat genoeg dekking, dus zal het daar wel op blijven hangen."

Volgens Daan schoot de vaccinatiegraad in Hongarije omhoog toen er strenge maatregelen werden opgelegd voor niet-gevaccineerden: "Dat hebben ze hier wel slim gedaan. Als je gevaccineerd bent mag je naar het theater, naar de kroeg, naar het buitenland. Als je niet gevaccineerd bent, wordt dat allemaal een stuk moeilijker."

Daarover is in Hongarije minder discussie dan in Nederland. "Hongaren zijn over het algemeen een stuk volgzamer. Ze klagen wel hoor, maar ze accepteren gewoon sneller de regels die hun overheid oplegt."

Beluister hier het gesprek met Daan in Hongarije:

Zeeuw in het Buiteland: Daan Wijers in Hongarije

Elke doordeweekse dag spreken wij in de radiorubriek Zeeuw in het buitenland met een oud-provinciegenoot die in een ander land woont over hoe hij of zij de coronacrisis daar ervaart.

Daan Wijers (26) uit Middelburg ging begin 2016 naar Hongarije. Hij vertrok om zijn studie daar af te maken, maar ontmoette zijn vrouw, bleef plakken en kreeg dit voorjaar een zoontje. Hij werkt bij de Nederlandse school in Boedapest en een servicecenter van een oliebedrijf.

Meer over dit onderwerp:
ZIB Zeeuw in het buitenland
Deel dit artikel:

Reageren