'Ik ruil graag planten, maar mensen moeten me niet zien als gratis bloemenwinkel'

Joan Melgers uit Bruinisse is tijdens de lockdown een plantenasiel annex bibliotheek begonnen. Inmiddels heeft ze ruim tweehonderd planten gestekt om weg te geven of te ruilen. Om de planten gezond en fris te houden heeft Melgers een speciale schaduwrijke plantenkamer ingericht.
Joan Melgers uit Bruinisse laat zien hoe je planten stekt
Als een plant stervende is, knipt Melgers de goede takken eraf om er vervolgens weer planten van te stekken. "Ik gooi een plant bijna nooit weg", zegt ze. Ze biedt de planten te ruil aan voor andere planten, maar mochten mensen niets te ruilen hebben dan vraagt Melgers een kleine donatie: "Daar kan ik potgrond of potten van kopen. Ik doe dit als hobby en mensen moeten me niet zien als gratis bloemenwinkel, want zo werkt het niet."

Alles staat en hangt vol

De meeste planten stonden eerst in de aangebouwde serre. Die werkt als een soort broeikas, goed voor de cactussen en vetplantjes, maar slecht voor de overige kamerplanten. "Op een gegeven moment raakte de vensterbank te vol en hebben we de planten ook aan het plafond gehangen. Op elk vrij plekje staat een plant", zegt Melgers lachend.
Dat haar huis vol met planten staat vindt ze geen probleem: "Ik houd van de kleur groen, het maakt je huis vrolijk. Een huis zonder planten is zo saai en als mensen ze komen ruilen heb je ook wat afwisseling."
Plantenasiel Bruinisse
Joan Melgers stekt graag plantjes in de serre © Omroep Zeeland
Mensen uit de buurt, maar ook toeristen weten Melgers te vinden. Ze doet sinds kort namelijk ook mee aan de stekjesroute. "Op de Facebookpagina kun je die route vinden en voor mijn huis staat een kast met plantjes die mensen ieder moment van de dag kunnen ruilen", vertelt Melgers. "Voorheen maakten mensen een afspraak voor overdag en dat kon prima omdat ik thuis aan het werk was, maar ik mag weer naar het werk dus ik ben minder thuis. Zo'n plantenbieb is daarom een goede oplossing."