Feestje voor Zeeuwse windparken

Energiebedrijf Ørsted viert vandaag officieel de ingebruikname van windpark Borssele 1 en 2. Dat zijn windparken op 23 kilometer voor de kust van Westkapelle. Er staan daar 94 windturbines die genoeg stroom leveren voor ongeveer één miljoen huishoudens.

Windpark Borsele 1 & 2 vanuit de lucht (foto: Ørsted)

Bouwer Ørsted had eigenlijk vorig najaar een feestje willen organiseren rondom de opening van het windpark maar dat kon niet vanwege de toen geldende beperkingen. Daarom noemt het bedrijf het vandaag een inauguratie. Er zijn verschillende sprekers van het bedrijf, Commissaris van de Koning Han Polman en de hoogste ambtenaar van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, directeur-generaal Sandor Gaastra.

Kabeljauw en kreeft met zenders

Bij het windpark zijn ook vier kunstmatige riffen aangelegd. Daarop wordt onderzocht of het aanleggen van riffen het onderwaterleven stimuleert. De onderzoekers hebben 45 Atlantische kabeljauwen van een zender voorzien. Kabeljauw wordt beschouwd als een sleutelsoort: overleving en gedrag van die vis is een goede aanwijzing voor het effect van de riffen. Twaalf Europese kreeften hebben ook een zender gekregen. Kreeften jagen op andere soorten en de onderzoekers willen weten hoe dat op de riffen verloopt.

Windparken op zee Borssele 1 en 2 (foto: Omroep Zeeland)

Het feestje, dat wordt gehouden op de onderhoudslocatie van het windpark in Vlissingen, staat volledig in het teken van windpark Borssele 1 en 2 maar er zal ook over de toekomst gesproken worden. Ørsted is nog lang niet klaar in Zeeland. Het bedrijf wil graag een grote fabriek voor groene waterstof bouwen in Zeeland. De energie daarvoor moet dan van een nog te bouwen windpark komen.

De waterstof uit de fabriek zou een vijfde van de waterstof gaan leveren die grote Zeeuwse bedrijven als Dow Benelux en Yara nodig hebben. Besluiten daarover zijn nog niet definitief genomen omdat voor de bouw van de fabriek overheidssteun nodig is. Voor de bouw van het nieuwe windpark zegt Ørsted geen subsidie nodig te hebben.

De belangrijkste feiten van Borssele 1 en 2 op een rij:

Totale capaciteit: 752 megawatt (MW)
Equivalent jaarlijkse elektriciteitsconsumptie: één miljoen huishoudens
Windturbines: 8 MW Siemens Gamesa
Omvang windpark: 112 km2
Aantal turbines: 94
Waterdiepte: 14-36m
Afstand vanaf de kust (Westkapelle): 23km

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen windpark Orsted
Deel dit artikel:

Reageren