Pas gevonden bunker onder de boulevard wordt toch nog niet gesloopt

De bunker die vorige week in Vlissingen gevonden werd bij werkzaamheden voor het nieuw te bouwen hotel Britannia, wordt nog niet direct gesloopt. Daar was eerder wel sprake van omdat er op de plek van de bunker een parkeergarage moet komen. De stichtingen Bunkerbehoud en Bunkerverhalen krijgen nog even de tijd om een aantal zaken uit de bunker te conserveren.
De bunker aan de Boulevard blijft nog heel even staan
"Hoewel we het niet verplicht waren, wilden we toch graag de stichtingen een kans geven om eventuele waardevolle zaken uit de bunker te halen, voor die wordt gesloopt", zegt projectontwikkelaar Martin Dekker, die de bouw van Britannia onder de hoede heeft.

Woensdag of donderdag begint de sloop

De verwachting is dat woensdag of donderdag daadwerkelijk met de sloop begonnen gaat worden. Dan zijn volgens Dekker alle zogenoemde 'nulmetingen' aan de huizen in de omgeving van de bunker gedaan. Om duidelijk te krijgen of er schade ontstaat door de sloopwerkzaamheden, worden er foto's gemaakt en rapporten opgesteld. Volgens Dekker was dat door een communicatiefout nog niet overal gedaan, maar die fout is hersteld.

Pleiten voor behoud

Er klonken afgelopen week nogal wat stemmen die voor het behoud van de bunker pleitten. De Vlissingse SGP en VVD stelden vragen aan het college en op social media werd met afkeuring op de sloopplannen gereageerd. Maar de projectontwikkelaar heeft volgens de gemeente aan alle regels voldaan én het bouwwerk is geen monument, dus mag het afgebroken worden.
bunker
Overleg over de waardevolle zaken in de bunker © Omroep Zeeland
"Dan is het toch meegenomen dat we we nu wat zaken eruit mogen halen", reageert Raimond Klap van stichting Bunkerbehoud. Vooral de dikke ijzeren deuren en de kachelinstallatie zijn volgens hem een aanwinst voor de stichting. Samen met het bedrijf dat de sloop gaat doen liepen Klap en wat vrijwilligers vanochtend rond in de bunker om vast te stellen wat gered moest worden.
bunker
De kachelinstallatie is volgens Bunkerbehoud zeldzaam © Omroep Zeeland
Een gedeelte zal de komende avonden losgemaakt en weggetakeld worden, maar er is een grote kans dat niet alles binnen de tijd zal lukken. Klap heeft goede hoop dat wanneer het sloopbedrijf een gedeelte heeft weggehaald, sommige stukken, zoals metalen kozijnen, als nog bewaard kunnen blijven.