Jongeren gevraagd mee te denken over activiteiten Oosterschelde

Meer jongeren moeten betrokken worden bij alles wat er op en rond de Oosterschelde gebeurt. Dat vinden IVN Natuureducatie, Nationaal Park Oosterschelde en provincie Zeeland. En om dat voor elkaar te krijgen wordt de hulp ingeschakeld van...jongeren.

Meer jongeren moeten betrokken worden bij de Oosterschelde (foto: Jaco Verburg)

De campagne is omgedoopt tot Epic Challenge. Debby Broers van IVN hoopt op grootse ideeën. "We roepen alle jongeren, vanaf de middelbare school, op om zoveel mogelijk activiteiten te bedenken waarmee zij hun medejongeren bij de natuur betrekken en zo al vroeg de waarde van de natuur kunnen ontdekken. En wie kan dat nu beter bepalen?"

Dieren, geschiedenis of een proeverij?

In het radioprogramma Zeeland wordt wakker probeert Broers de jongeren op ideeën te brengen: "Je zou eraan kunnen denken: welke dieren leven hier? Wat is de geschiedenis van de Oosterschelde en hoe kan je dat zien aan het landschap? Misschien zijn er rondleidingen die gegeven kunnen worden, waarbij je dat kunt zien. Je kunt proeven uit de Oosterschelde. We zouden bijvoorbeeld ook kunnen kijken: ligt er troep rondom de Oosterschelde? Dat zijn ook mooie ideeën waar je aan zou kunnen denken."

Broers zegt er ook meteen bij dat ze jongeren niet al meteen in een bepaalde richting wil duwen. "We zijn vooral heel nieuwsgiering wat de jongeren zelf gaan bedenken."

'Meer jongeren betrokken bij natuur'

Volgens IVN Natuureducatie wilden nooit eerder zoveel jongeren de natuur in en hun steentje bijdragen voor een groene en duurzame toekomst. Dat komt mede door alles wat de jonge klimaatactiviste Greta Thunberg uit Zweden teweeg heeft gebracht, maar IVN ziet het ook in de belangstelling voor workshops die georganiseerd worden, zegt Broers.

"Dit zijn de groene beslissers van de toekomst, wij vinden het heel belangrijk om hen nu al de waarde van de natuur mee te geven, zodat zij straks nog betere beslissingen kunnen nemen dat wij al doen en zo ook de aarde kunnen redden", besluit Broers.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Oosterschelde Epic challenge
Deel dit artikel:

Reageren