Kapelle niet te spreken over reformatorisch advertentiebeleid lokale krant en dreigt met maatregelen

De gemeente Kapelle vindt het nieuwe advertentiebeleid van de lokale krant de Scheldepost onacceptabel. Als de krant het beleid niet aanpast, stopt de gemeente met het plaatsen van gemeenteberichten in de krant. Trainews Media, de uitgever, weigert sinds begin dit jaar advertenties en aankondigingen die indruisen tegen de reformatorische waarden die de uitgever hanteert, omdat het bedrijf wil gehoorzamen in wat 'God van hen vraagt'.

De Scheldepost wordt door de gemeente Kapelle gebruikt voor het publiceren van gemeenteberichten (foto: Omroep Zeeland)

Burgemeester Fons Naterop schrijft in een statement dat hij is geschrokken van het nieuwe beleid. "Dergelijke filtering van berichtgeving is onacceptabel. De Scheldepost is een krant van, voor en door iedereen in de gemeente Kapelle, ongeacht religie, kleur, geaardheid", schrijft hij. "Inmiddels zijn er diverse gesprekken gevoerd met de heer Van Iwaarden (directeur Trainews Media). We hebben respect voor zijn overtuiging, maar kunnen hier niet in meegaan."

Als het bedrijf dit beleid blijft hanteren "dan zijn wij genoodzaakt afscheid te nemen van de Scheldepost en onze gemeentelijke berichtgeving bij een andere partij onder te brengen." De gemeente hoopt dat dit niet zover hoeft te komen. Daarom vindt er begin oktober een vervolggesprek plaats met de uitgever over het al dan niet opheffen van de samenwerking. In dat gesprek moet de uitgever over de brug komen, "want dat identiteitskader moet van tafel", zegt Naterop.

De Scheldepost wordt door de gemeente Kapelle gebruikt voor het publiceren van gemeenteberichten (foto: Omroep Zeeland)

Deze week werd nog een advertentie geweigerd van Kapelle Cultureel. En dat was de druppel voor de gemeente. De stichting wilde aandacht vragen voor een muziekoptreden van een folkgroep op zaterdag 25 september. "Ik was daar zeer verbaasd over", laat Anneke Stroo van de stichting weten. "Omdat ze niet weten wat voor muziek er wordt gespeeld en dus niet kunnen bepalen of het bij hun identiteitskaders past, is de advertentie geweigerd", zegt Stroo. Ze is blij met het statement van de gemeente en voelt zich erdoor gesteund.

Het wonder van het Evangelie brengt mij tot liefde om God gehoorzaam te zijn."
Daniël van Iwaarden

Uitgever Daniël van Iwaarden laat weten dat hij gisteren een 'respectvol' gesprek heeft gehad met het college van B&W. "Waarin ik mocht uitleggen wat onze identiteitskaders zijn en waarom wij die hebben", legt hij uit. "Daar is respectvol op gereageerd. Ze vonden het prima, maar ze waren het er niet mee eens."

Hij zou het 'erg jammer' vinden als de gemeente de banden met de krant zou verbreken. "Ik vind het erg ver gaan dat de gemeente druk op een krant uitoefent vanwege ons beleid richting externe partijen." Hij vindt het daarentegen wel fijn om te lezen dat de gemeente respect heeft voor zijn overtuiging. "Ik heb wederzijds ook respect dat de gemeente een andere opvatting heeft."

Daniël van Iwaarden, uitgever van de Scheldepost (foto: Omroep Zeeland)

"De identiteitskaders zijn door ons opgezet op mijn initiatief als mede eigenaar van Trainews Media. Ik geloof dat God heeft bedoeld dat mensen op aarde zijn om Hem te eren. Ondanks dat we dat niet (meer) kunnen, blijft die eis bij ons liggen. Het wonder van het Evangelie (de komst van Jezus) brengt mij tot liefde om God gehoorzaam te zijn."

Eerder besloot het bedrijf al om geen aankondigingen of evenementen te promoten die op zondag plaatsvinden, net als voor koopzondagen. Trainews Media heeft de laatste jaren meerdere Zeeuwse huis-aan-huisbladen overgenomen. Deze zomer nam het nog de Bevelander en de Faam over. Het nieuwe advertentiebeleid geldt voor alle titels die door Trainews worden uitgegeven.

Op zoek naar alternatief

De gemeente houdt er sterk rekening mee dat de samenwerking volgende maand wordt stopgezet per eind van dit jaar. Hoewel gemeentes wettelijk niet meer verplicht zijn om berichten in een lokale krant te plaatsen, wil waarnemend burgemeester Naterop dan wel op zoek naar een alternatief.

Meer over dit onderwerp:
Kapelle Scheldepost
Deel dit artikel:

Reageren