IJzeretende bacterie niet verder verspreid en geen gevaar voor volksgezondheid

De ijzeretende bacterie die eind vorige maand werd aangetroffen in de jachthaven van Zelzate en daar enkele schepen ernstig beschadigde, levert geen gevaar op voor de volksgezondheid. Dat meldt havenschap North Sea Port, na het eerste onderzoek. Er is aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de bacterie te achterhalen.

Roest aan schepen in de haven van Zelzate (foto: Omroep Zeeland)

Uit duikinspecties, gesprekken met bedrijven in de Kanaalzone en watermonsters is gebleken dat de bacterie zich niet verder heeft verspreid dan alleen in de jachthaven van Zelzate.

Uit voorlopig eerste onderzoek lijkt het te gaan om een "natuurlijk, geen abnormaal fenomeen dat geen gevaar vormt voor de volksgezondheid", schrijft North Sea Port. De vraag die nu nog beantwoord moet worden, is waarom de bacterie zo goed kon gedijen in de jachthaven van Zelzate.

Meer informatie nodig

Om daar een antwoord op te krijgen, worden er allerlei data verzameld zoals eerdere metingen van de waterkwaliteit, resultaten van recente duikinspecties van damwanden, ervaringen en onderzoeken van bedrijven en andere havens. Mocht het nodig zijn, wordt er aanvullend onderzoek gedaan.

North Sea Port is leider van het onderzoek, maar werkt hierin samen met de Vlaamse overheid en Rijkswaterstaat. Het bedrijf hoopt binnen enkele weken te weten waarom bacterie zo goed kon groeien en of dit op andere plekken in het Kanaal van Gent naar Terneuzen ook voor kan komen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren