Bunker bij Hotel Britannia week na vondst gesloopt

De bunker uit de Tweede Wereldoorlog die bij werkzaamheden voor het nieuw te bouwen Hotel Britannia onder de Boulevard in Vlissingen werd gevonden, wordt ruim een week na de ontdekking gesloopt.

Projectontwikkelaar Martin Dekker gaf de stichtingen Bunkerbehoud en Bunkerverhalen de afgelopen week de kans om belangrijke spullen uit de bunker te halen. Op de plek van de bunker moet een parkeergarage komen.

Ook de Vlissingse politiek bemoeide zich met de verrassingsbunker. Er gingen stemmen op voor behoud van de bunker. De SGP en VVD stelden vragen aan het college en op social media werd met afkeuring op de sloopplannen gereageerd.

Geen monument

Die geluiden konden niet voorkomen dat een graafmachine vanochtend de eerste happen uit het beton nam. Volgens de gemeente heeft de projectontwikkelaar aan alle voorwaarden voldaan. Bovendien is het bouwwerk geen monument en mag het dus worden afgebroken.

Bunkerkenner Hans Sakkers was vorige week verrast na de vondst. "Nederland heeft alle bunkers tegen het eind van de jaren 40 opgemeten en in kaart gebracht, zodat ze tegen de Russen gebruikt konden worden in de Koude Oorlog."

Op een kaart was de Vlissingse verrassingsbunker doorgekruist, wat betekent dat het complex gesloopt zou moeten zijn. "Wij gingen er daarom van uit dat hij verdwenen was."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
bunker Britannia
Deel dit artikel:

Reageren