Fietsende scholieren en automobilisten moeten weer aan elkaar wennen

Veilig Verkeer Nederland vraagt automobilisten en fietsers de komende weken weer extra alert te zijn in verband met het begin van het schooljaar. Dat doen ze met grote banners waarop staat 'Onze scholen zijn weer begonnen'. Vlak na de zomervakantie gebeuren er altijd meer ongelukken met fietsers.

De campagne richt zich niet alleen op basisscholieren, maar vooral ook op middelbare schoolgangers. "En dan met name op de eersteklassers. Zij fietsen vaak een nieuwe route en zitten onzekerder op de fiets", zegt woordvoerder Linda Splinter van VVN. "Basisschoolleerlingen krijgen ook aandacht, maar die worden vaak begeleid door de ouders."

Herhaling

De campagne wordt jaarlijks gevoerd. "Het is de kracht van de herhaling", legt Splinter uit. "Het blijkt uit de ongevallencijfers dat zowel automobilisten als de schoolgaande jeugd weer aan elkaar moeten wennen na de vakantie. Het is dan gewoon drukker."

Een van de banners hangt op de Gerbrandystraat in Vlissingen. "De vlaggen worden door de gemeentes opgehangen waar je een woonwijk of een stad binnenkomt en rondom scholen", aldus Splinter.

VVN werkt samen met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en de politie. "Met de politie doen we dan handhavingsacties", vervolgt Splinter. "Dat is dan vaak gericht op snelheid van de automobilist of het licht op de fiets van een scholier."

September maand van verkeersveiligheid

September is de maand van de verkeersveiligheid. De volgende actie van VVN staat ook alweer in de steigers. "Die zal gegeven worden op zowel basisscholen als op het voortgezet onderwijs en gaat over de dode hoek. En dan vooral van de grotere voertuigen. Dat loopt het hele schooljaar door", besluit Splinter.

Meer over dit onderwerp:
veiligheid scholen fietsers campagne VVN
Deel dit artikel:

Reageren