'Vooral kleine musea in Zeeland worden bedreigd in hun voortbestaan'

'Vooral kleine musea in Zeeland worden bedreigd in hun voortbestaan'
'Vooral kleine musea in Zeeland worden bedreigd in hun voortbestaan' © Omroep Zeeland
'Vooral kleine musea worden bedreigd in hun voortbestaan'
Zeeland telt zo'n veertig musea en dertig daarvan zijn aangesloten bij de VZM. Ruim de helft daarvan komt niet in aanmerking voor de beschikbaar gestelde overheidsgelden, zegt bestuurslid Ria Geluk. Dit omdat ze bijvoorbeeld alleen met vrijwilligers werken en geen betaalde krachten hebben. "En de fondsen stellen een aantal criteria, zoals minimaal 7.500 bezoekers per jaar. Dat halen de meesten niet."

Minder dan de helft aan bezoekers

Omdat ook de gemeenten een pot cultuurgeld te verdelen hebben, trekt de VZM nu bij hen aan de bel. Volgens de VZM kregen al haar leden dit jaar minder dan de helft van de bezoekers binnen die ze normaal ontvangen "Daardoor teren ze in en worden ze bedreigd in hun voortbestaan."
De zorg van de VZM lijkt terecht. Want ook de Museumvereniging Nederland schat in dat zo'n honderd musea in ons land het eind van het jaar niet zullen halen zonder geld van de overheid.
De landelijke Museumvereniging onderstreept juist het belang van de kleine musea. Volgens haar hebben ze niet alleen een economische waarde maar zijn ze daarnaast van groot belang voor scholen om de lokale geschiedenis te kunnen vertellen. Ria Geluk: "De musea hebben een absolute rol in ons cultureel erfgoed. Het is belangrijk om je verleden te kennen om door te kunnen gaan en in de toekomst te kunnen kijken."

Lees ook: