Iedereen mag uien ophalen omdat de teler er verlies op lijdt

Het kost meer om een ui te kweken, dan wat de teler er nu voor krijgt als hij hem verkoopt. Dat zorgt ervoor dat uienteler Marijn Uitdewilligen uit Sint Kruis aanstaande zaterdag mensen uit de regio uitnodigt om zelf uien te komen rapen voor 25 cent per kilo.

Als Uitdewilligen zijn uien verkoopt via de normale weg krijgt hij vier cent per kilo. Hij maakt dan verlies want dat is zes cent onder de kostprijs. In de supermarkt kosten dezelfde uien al snel een euro. Als protest tegen de uienprijzen mogen mensen zaterdag zelf zo veel uien komen rapen als ze willen voor 25 cent per kilo.

"Een akkerbouwer staat in het leven om mooie producten van zijn land af te halen." Hij baalt er van dat nu blijkt dat hij ze voor een habbekrats heeft geteeld. "Dat doet pijn", aldus de teler. Hij hoopt met de actie van aanstaande zaterdag een beetje van de 'buikpijn' af te komen.

Actie onbeperkt uien rapen (foto: Marijn Uitdewilligen)

"Er bleek al tijdens het teeltseizoen dat de plantuien een goede opbrengst zouden geven", aldus Uitdewilligen. Door het grotere aanbod ligt de prijs dit jaar lager. Het zorgt ervoor dat hij volgend jaar minder uien gaat verbouwen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
actie uien Sint Kruis
Deel dit artikel:

Reageren