Scholen ruimen plastic afval op: 'De natuur gaat er echt dood van'

Scholen over de hele wereld staan vandaag stil bij plastic afval. Aanstaande zaterdag is het namelijk World Cleanup Day, waarbij er over de hele wereld grote opruimacties worden georganiseerd. De schooleditie van de Cleanup Day wordt vandaag gehouden en groep 7 van basisschool De Wingerd in Goes ging de wijk in om plastic op te ruimen.

De leerkracht van groep 7, Paulina de Vries, begint met een les over het verminderen van plastic afval. "Wat kan je thuis doen om minder plastic te gebruiken?", vraagt ze aan de klas. Een leerling steekt z'n hand op. "Grote flessen kopen in plaats van kleinere", zegt hij. "Geen boterhamzakjes meer kopen, maar een trommel!", suggereert een ander.

Na de les gaan de leerlingen gewapend met een prikstok en afvalzak de wijk in. Blikjes, boterhamzakjes, plastic verpakkingen van rietjes. Ze vinden allerlei afval in de wijk rond hun school.

Gewapend met een prikstok en vuilniszakken gingen de leerlingen de wijk in (foto: Omroep Zeeland)

"Ik vind het heel goed dat we hier met onze klas aan werken", zegt Bente Blankenstijn uit groep 7. "Het is heel erg dat mensen zo maar hun afval laten liggen, terwijl je het ook gewoon in de prullenbak kan gooien. Die is hier ook gewoon." Haar klasgenootje Annemijn Zeeman is het met haar eens. "Het wordt steeds meer en daar gaat de natuur echt dood van. En de dieren ook", zegt ze.

'We moeten zuinig zijn op onze wereld'

"We doen mee aan de World Cleanup Day omdat we het heel belangrijk vinden dat kinderen zo snel mogelijk en zo vroeg mogelijk oog krijgen voor hoe mooi de wereld is", legt leerkracht De Vries uit. "We willen ze meegeven dat we echt zuinig moeten zijn om de wereld en het klimaat en dat ze daar zelf best een steentje aan bij kunnen dragen."

De kinderen zijn heel enthousiast. "Ik merk dat ze er al heel veel van afweten, ook over plastic soup bijvoorbeeld", zegt De Vries. "En ze werken hier heel gemotiveerd aan mee."

Volgens de Plastic Soup Foundation komt tachtig procent van de plastic soup vanaf het land via rivieren in de zee terecht. Door zwerfafval beter in kaart te brengen, probeert de stichting het probleem van plastic afval te identificeren. Daarom kregen de leerlingen van De Wingerd een turflijst mee naar buiten, om aan te vinken wat voor afval ze precies in de wijk vonden.

Aanstaande zaterdag worden er wereldwijd grootschalige opruimacties georganiseerd voor World Cleanup Day. Omdat de scholen in het weekend gesloten zijn, wordt er ieder jaar een schooleditie van de Cleanup Day georganiseerd.

Meer over dit onderwerp:
Goes plastic soup World Cleanup Day
Deel dit artikel:

Reageren