Na geslachtsverandering mag Joey (12) uit Goes zich nu ook echt Joey noemen

Na een strijd van drie jaar mag de 12-jarige Joey Kusters uit Goes zijn meisjesnaam veranderen. Gisteren oordeelde de rechter dat hij officieel afscheid mag nemen van zijn meisjesnaam Delilah. "We zijn heel erg blij", reageert moeder Nathasja.

Joey Kusters mag zich nu echt Joey noemen (foto: Omroep Zeeland)

Joey Kusters werd geboren als meisje, maar toen hij vier was, begon hij zich te gedragen als jongen. De transitie van Joey om verder te gaan als jongen startte drie jaar geleden. Zo'n 2,5 jaar geleden probeerde Nathasja via de rechtbank de naam van Joey officieel te veranderen. Ze kwam erachter dat dat niet zo makkelijk ging. Naamsveranderingen mogen volgens de wet namelijk pas mag vanaf 16 jaar.

Uitspraak

Daarom verwachtte Nathasja ook niet dat het deze keer zou lukken. "Joey moest eerst zelf bij de rechter komen", vertelt ze. "Daarna werd ik er ook bij geroepen." Toen ze allebei hun verhaal hadden gedaan, oordeelde de rechter meteen: Joey mocht zijn naam veranderen. "Eerst was hij heel stil", vertelt Nathasja. "Toen hij eenmaal buiten stond heeft hij meteen al zijn vriendjes en zijn opa's en oma's gebeld."

Last van de schouders

Met de uitspraak komt er een einde aan een jarenlange juridische strijd. "Er is echt een last van onze schouders gevallen", zegt Nathasja. "We kunnen er nu eindelijk een punt achter zetten."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
meisje jongen transgender naamsverandering
Deel dit artikel:

Reageren