Joey mag eindelijk Joey heten: 'Ik hoop dat meer transgenderkinderen dit nu ook mogen'

"De rechter vertelde me dat het doorgaat en dat ik de tweede mens op aarde ben die dit gelukt is. Ik was heel blij!" Vanaf nu heet de 12-jarige Joey Kusters uit Goes officieel Joey: "We hebben daarna wel een stukje taart gehad om het te vieren!"

Joey werd geboren in een meisjeslichaam, maar heet al jaren geen Delilah meer: "Dan wil je ook niet dat als je je identiteitskaart moet laten zien, je elke keer een heel verhaal daarbij moet uitleggen omdat er een meisjesnaam op staat."

Daarom stapte hij naar de rechter: "Ik wilde vanaf m'n geboorte al nooit jurken of roze kleding aan. Ik ben er al acht jaar aan gewend dat ik een jongen ben, dus dan wil je ook graag officieel een jongensnaam hebben", vertelt Joey.

Joey Kusters samen met zijn zusje op het strand, de foto is een aantal jaren geleden genomen (foto: Omroep Zeeland)

Gisteren hoorde de 12-jarige inwoner van Goes dat de naam Joey eindelijk op zijn identiteitskaart komt te staan. Over die naam hoefde Joey overigens niet lang na te denken: "Ik heb jongensnamen opgezocht op Google en toen kwam ik op deze naam. Dat vond ik een leuke naam, dus sindsdien heet ik Joey."

Naamsveranderingen zijn volgens de wet pas toegestaan vanaf 16 jaar: "Maar de rechter heeft een uitzondering voor mij gemaakt omdat ik er honderd procent zeker van ben dat ik een jongen ben. Ik hoop dat er nu meer transgenderkinderen hun naam mogen veranderen voordat ze 16 jaar zijn."

Joey Kusters mag zich nu echt Joey noemen (foto: Omroep Zeeland)

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Goes Joey
Deel dit artikel:

Reageren