Vlissinger gebruikt coronatijd om miniaturen van gebouwen in zijn stad te maken: 'Ik kan moeilijk stilzitten'

De gang van het appartementencomplex waar Piet Jacobse woont in Vlissingen verandert langzaam in een museum. In coronatijd is hij Vlissingse monumenten na gaan bouwen, die hij nu in de gang etaleert.

Piet Jacobse bij zijn model van de Scheldekraan (foto: Omroep Zeeland)

"Ik kan niet zo goed stilzitten", zegt Piet Jacobse terwijl hij naar een van zijn bouwwerken kijkt. Het begon met de Scheldekraan. "Daar heb ik een paar foto's van gemaakt en ik ben er twintig keer of meer langsgelopen om te kijken hoe het in elkaar zat." Daarna bouwde hij het in hout na. "Daar ben je even aan bezig", zegt hij nuchter.

Nattevingerwerk

Bouwtekeningen gebruikt de oud-timmerman niet. Jacobse zegt dat hij niet zou weten waar hij die vandaan zou moeten halen. "Het is echt nattevingerwerk."

Het klussen doet Jacobse gewoon in de woonkamer. "Ik ben meestal tot 's avonds half tien bezig, met de figuurzaag een beetje prutsen." De ronde watertoren stelde de bouwer voor een nieuwe uitdaging. De steentjes tekende hij op een draaibank die haar daar speciaal voor heeft gemaakt.

Piet Jacobse maakte deze Vlissingse modellen (foto: Omroep Zeeland)

Het levert alleen maar positieve reacties op. De vrouw van Jacobse klust zelf ook, dus dat doen ze dan gezellig samen en de buren vinden de miniaturen in hun gedeelde gang mooi.

Een volgend bouwproject heeft Jacobse nog niet: "Er was ook een buurvrouw die voorstelde dat ik de zeevaartschool na zou maken, maar dat is niet zo ingewikkeld." Hij zoekt dus een uitdaging en staat open voor suggesties.

ITEM VLissinger maakt miniaturen

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen miniaturen Piet Jacobse
Deel dit artikel:

Reageren