'Internationale onderzeebootrel goed voor kansen Vlissingse scheepsbouwer Damen'

Dat Australië de koopovereenkomst voor Franse onderzeeërs geannuleerd heeft, met een hoog oplopende internationale ruzie tot gevolg, zou wel eens goed uit kunnen pakken voor de Vlissingse scheepsbouwer Damen. Dat zeggen betrokkenen tegen het Financieele Dagblad. De kans dat Nederland bij het bouwen van nieuwe onderzeeërs voor het Zweeds-Nederlandse consortium kiest, is groter geworden.
Onderzeeboot
Onderzeeboot gebouwd in Zweden © Saab Kockums
Nederland wil vier nieuwe onderzeeboten laten bouwen om de vier verouderde te vervangen. Daarvoor zijn drie partijen in de race: Damen/Saab, het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems en het Franse Naval Group met IHC. Die laatste zag afgelopen week de opdracht om twaalf duikboten aan Australië te leveren in het water vallen.
Internationale zeebootrel
Het nieuwe defensiepact tussen de Verenigde Staten en Australië betekende vorige week het einde van een Australische koop van Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro. Frankrijk reageerde woedend en riep onder andere zijn ambassadeurs in de VS en Australië terug voor overleg.
"Dit eenzijdige, plotse en onvoorziene besluit doet erg denken aan wat meneer Trump zou doen", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian donderdag. Hij sprak van een "ernstige crisis" tussen de bondgenoten.
"In Vlissingen gaat de vlag uit", zegt defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael in een reactie op het afketsen van de Franse order in het Financieele Dagblad. "Dit kan behoorlijke gevolgen hebben voor Nederland."
De specialist denkt dat het Nederlandse project duurder wordt voor de Fransen nu de kosten niet meer gespreid kunnen worden over meer onderzeeërs. Het bedrijf moet zijn nucleair aangedreven onderzeeërs ombouwen tot conventionele boten. Nederland wil maar vier duikboten, wat de prijs per stuk opdrijft om uit de ontwikkelingskosten te komen.

'Dit wordt interessant'

Zandee: "Ik kan me voorstellen dat de Fransen hun aanbieding moeten herzien en hun prijs moeten opvoeren. Dit wordt dus heel interessant." Ook Damen reageert in de krant. "Het is nog te prematuur om hier een conclusie aan te verbinden", zegt een woordvoerder. "Maar er ontstaat nu wel een interessante configuratie."