Noord-Beveland stopt met adverteren in 'gele krantje' nadat uitgever advertenties weigerde 'die tegen Gods wil ingaan'

De gemeente Noord-Beveland gaat het contract met uitgever Trainews ontbinden. Daarmee trekt de gemeente zich terug als adverteerder in het Noord-Bevelands Advertentie- en Informatieblad.
Gele Krantje Noord-Beveland
Het 'gele krantje' is een begrip in de gemeente © Omroep Zeeland
De gemeente doet dit omdat Trainews sinds begin dit jaar advertenties en aankondigingen weigert die indruisen tegen de reformatorische waarden die de uitgever hanteert, omdat het bedrijf wil gehoorzamen in wat 'God van hen vraagt'. "Adverteerders worden getoetst en beoordeeld op hun informatie en als overheid willen we dat onze informatie voor iedereen toegankelijk is", zegt burgemeester Meeuwisse.
Het valt het college zwaar dat de gemeente haar informatie vanaf januari niet meer kwijt kan in het lokale gele krantje dat een begrip is in de gemeente. Mogelijke alternatieven om (lokaal) te adverteren worden onderzocht.

Ook Kapelle niet blij met Trainews

De gemeente Kapelle liet eerder deze maand al weten niet te spreken te zijn over het nieuwe beleid van de uitgeverij. Ze gaan verder in gesprek en hopen er binnenkort samen uit te komen. "Als het bedrijf dit beleid blijft hanteren dan zijn wij genoodzaakt afscheid te nemen van de Scheldepost en onze gemeentelijke berichtgeving bij een andere partij onder te brengen", liet burgemeester Fons Naterop toen weten.
Het bedrijf besloot eerder al om geen aankondigingen of evenementen te promoten die op zondag plaatsvinden, net als voor koopzondagen. De uitgever heeft de laatste jaren meerdere Zeeuwse huis-aan-huisbladen overgenomen. Deze zomer nam het nog de Bevelander en de Faam over. Het nieuwe advertentiebeleid geldt voor alle titels die door Trainews worden uitgegeven.