Kapelle wil onderzoek naar ondergang jeugdzorginstantie Intervence

De Kapelse wethouder Annebeth Evertz wil dat er een grondige evaluatie komt van de ondergang van jeugdzorgorganisatie Intervence. De instantie is eerder dit jaar gefuseerd met Jeugdbescherming West omdat zelfstandig doorgaan niet meer mogelijk bleek.
Jeugdzorg
Kapelle wil onderzoek naar de ondergang van jeugdzorginstantie Intervence. © Pixabay
Evertz reageert tijdens de raadsvergadering op vragen van VVD-voorman Iman Vleugel. Die vindt het onbegrijpelijk dat nu, maanden na de gedwongen fusie, er nog steeds geen onderzoek heeft plaatsgevonden. "Er is met miljoenen gesmeten", zegt Vleugel. De eerdere reddingspogingen, waarbij de Zeeuwse gemeenten diep in de buitel hebben getast, hebben Intervence uiteindelijk niet kunnen redden.

Geen onwil

Van onwil is geen sprake, reageert Everts. Het overgrote deel van haar collega's in andere gemeenten wil wel degelijk een onderzoek laten uitvoeren 'maar het blijft een ingewikkeld proces: er zijn dertien raden met dertien visies.'
Zowel Kapelle als Middelburg en Vlissingen zijn aangesloten bij eenzelfde rekenkamercommissie. Deze onafhankelijke onderzoekscommissie zou een gezamenlijk onderzoek kunnen uitvoeren - zo vult waarnemend burgemeester Fons Naterop de wethouder aan. "Maar dan moeten de drie gemeenteraden daar wel een opdracht toe geven."
Dit is een bericht van Streekomroep De Bevelanden.