Verdachte ontucht Westkapelle nog zeker drie maanden vast

WESTKAPELLE -
Inwoners van Westkapelle kunnen vanavond terecht op een informatie-avond van de gemeente over de ontuchtzaak. Volgens burgemeester Rob van der Zwaag heeft de media-aandacht voor de zaak geleid tot veel vragen in het dorp.
Tientallen jaren geleden is de man al eens veroordeeld voor ontucht. Als de verklaring van de man klopt, dan sluit het Openbaar Ministerie niet uit dat nagenoeg álle inwoners van Westkapelle in de afgelopen jaren direct of indirect geconfronteerd zijn met zijn praktijken. "Als het waar is wat hij zegt, dan heeft het inderdaad een flinke omvang. En Westkapelle is niet groot. Dan is die conclusie juist", aldus persofficier Rob Rammeloo.

Betasting

Onderzoek in het Pieter Baancentrum in Utrecht moet onder meer uitwijzen of de verdachte man toerekeningsvatbaar is. Tegenover het OM heeft de man verklaard dat hij met jongens in de leeftijd van ongeveer 14 tot en met 17 jaar oud diverse seksuele handelingen hebben verricht, zonder te penetreren. Volgens Rammeloo gaat het voornamelijk om betasting.

Misbruik

Hoewel uit diverse reacties blijkt dat het werkterrein van de verdachte zich ook buiten Westkapelle bevond, richt het OM zich vooralsnog alleen op het misbruik in het dorp zelf omdat de aangiftes daar ook vandaan komen.

Nieuwe feiten

Met het openbaar maken van nieuwe feiten in de ontuchtzaak Westkapelle wil het Openbaar Ministerie mogelijke slachtoffers inlichten over de behandeling van de zaak. Het gaat dan om slachtoffers die nog geen aangifte hebben gedaan van misbruik. Het OM houdt er rekening mee dat de zaak tegen de 60-jarige verdachte, veel kan losmaken in Westkapelle.

Aangiftes

Op dit moment liggen er twee aangiftes tegen de man, maar persofficier Rob Rammeloo van het OM in Middelburg verwacht dat er meer aangiftes volgen, nu de omvang van het misbruik veel groter lijkt dan gedacht. De advocaat van de verdachte heeft tegenover de NOS verklaard dat het volgens hem weliswaar over een grote zaak gaat, maar niet zo groot als het Openbaar Ministerie zegt.

Rechtbank

Donderdag buigt de rechtbank in Middelburg zich kort over de zaak. Het OM vervolgt de 60-jarige verdachte voor twee ontuchtzaken. Het gaat om seksueel misbruik dat midden jaren negentig en in de periode 2006-2010 werd gepleegd. Een derde zaak is al verjaard.

Dorpsraad
Volgens Adri Kaland, voorzitter van de dorpsraad in Westkapelle, was de ontuchtzaak al lang bekend in het dorp. De verdachte kon volgens Kaland ongestoord zijn gang gaan omdat niemand aangifte durfde te doen. Kaland is opgelucht dat de zaak in de openbaarheid is.

Speciaal telefoonnummer
Bij de GGD zijn woensdag dertien telefoontjes binnengekomen naar aanleiding van de ontuchtzaak. Het meerendeel van de bellers waren slachtoffers die hun verhaal kwijt wilden. Sommigen werden doorverwezen voor geestelijke bijstand. De GGD heeft woensdag naar aanleiding van de ontuchtzaak een speciaal telefoonnummer ingesteld voor mensen die met vragen zitten. Het nummer, 0113-249480, is zeker tot en met donderdag bereikbaar. Wanneer er veel gebeld wordt, is het nummer vrijdag ook nog bereikbaar. Voor meer informatie over deze zaak is ook het slachtofferloket van het Openbaar Ministerie bereikbaar (0118-884555).

Schaamte
Op de nieuwswebsite nu.nl reageert iemand die naar eigen zeggen een slachtoffer is:
Ik ben één van de slachtoffers. Ik ben in september naar de politie gegaan toen het eerste bericht naar buiten kwam, heb vanwege mijn diepe schaamte uiteindelijk geen aangifte gedaan. Weet/voel dat dit bij veel van de andere slachtoffers ook het geval is helaas. Ik ga overwegen alsnog dit te doen, want hij verdient gepaste straf. Heel het dorp wist wat er gebeurde, ik snap dan ook niet dat het zo ver heeft kunnen komen, maar nog meer snap ik niet wat ik allemaal zelf 'toegelaten' heb. Er is heus niets mis met mijn geaardheid voor hier minne reacties op zullen komen. Lucht toch een soort op, het voor de tweede keer bekend te maken...

Dossier

In een dossier over de ontuchtzaak op onze website zijn alle berichten in één overzicht nog eens terug te lezen. Alle audio- en videofragmenten zijn hierin terug te vinden.