Schip aan de ketting in Terneuzen na binnenvaren windpark Borssele

In de haven van Terneuzen ligt sinds zaterdag een schip aan de ketting omdat het de veiligheidszone van windenergiegebied Borssele was binnengevaren. Volgens de politie bleek er op het schip veel niet in orde. Een aanvaring kon worden voorkomen.

Het schip mag de haven van Terneuzen niet uit (foto: Ørsted)

Bij het windpark lag een sleepvaartuig van de Kustwacht, dat het schip in de gaten kreeg. Het schip voer onder de Vanuatuaanse vlag (Vanuatu is een eilandengroep ten westen van Australië) en werd gewaarschuwd toen het in de buurt van de veiligheidszonde van het windpark kwam.

Volgens de politie begreep de 34-jarige kapitein uit Azerbeidzjan niet wat er aan de hand was en voer gewoon door. Toen het schip binnen de veiligheidszone van het windpark kwam, gaf de verkeersleiding opdracht de koers te wijzigen. Een actie waarmee een aanvaring zou zijn voorkomen.

Een boete van 1500 euro

Het schip werd vervolgens naar de haven van Terneuzen begeleid, waar de politie onderzoek deed. De kapitein bleek met zogenoemde open source elektronische zeekaarten te varen, waarop geen boeien zichtbaar waren. Ook werden verdere aanwezige zeekaarten niet gebruikt om te navigeren. De kapitein kreeg na de eerste inspectie een boete van 1500 euro voor het binnenvaren van de veiligheidszone van het windmolenpark.

Schip mag nog steeds niet uitvaren

Maandag bleek uit een uitgebreidere inspectie, dat het personeel op het schip niet de kennis zou hebben om veilig met het schip te varen. Ze konden bijvoorbeeld niet met communicatieapparatuur omgaan en waren niet in staat om stabiliteitsberekeningen uit te voeren. Volgens de politie ligt het schip daarom voorlopig nog aan de ketting en mag het niet uitvaren. "Eerst moeten de omstandigheden op het schip verbeterd worden. Daarna mag het pas uitvaren", zegt een woordvoerder van de politie.

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Borssele haven schip windpark
Deel dit artikel:

Reageren