Fietsen met je telefoon is levensgevaarlijk: 'maar ik doe het toch'

Fietsen met je telefoon in je handen: het mag niet, maar toch doen veel mensen het. Op het Goese Lyceum is daarom een campagne afgetrapt om jongeren te wijzen op de gevaren, want het gaat nog te vaak mis.

De 12-jarige Jason uit Yerseke is een ervaringsdeskundige Hij is al eens aangereden door een fietser die met zijn telefoon bezig was.

Ik had een beetje hoofdpijn en een paar schrammetjes. Maar het had veel erger kunnen aflopen."
Jason, 12 jaar

"Mijn tegenligger zat op zijn mobiel en toen knalde hij tegen mij aan, waarna ik op een boom knalde." Gelukkig vielen zijn verwondingen mee. "Ik had een beetje hoofdpijn en een paar schrammetjes. Maar het had veel erger kunnen aflopen."

Gedeputeerde Harry van der Maas wil de jongeren waarschuwen. "De meeste dodelijke verkeersslachtoffers zijn jongeren of jongere bestuurders. Jullie horen daarbij. Daarom is het zo belangrijk dat jullie geen mobieltje gebruiken terwijl je fietst. Het leidt teveel af."

Leerlingen van het Goese Lyceum (foto: Omroep Zeeland)

Ondanks alle waarschuwingen en de MONO-campagne vinden de leerlingen van het Goese Lyceum het moeilijk om van hun telefoon af te blijven. "Het is een flink stuk fietsen vanaf Yerseke naar school", vertelt de 13-jarige Isis. "Als ik dan word gebeld of geappt reageer ik best wel snel. Ik besef wel dat het gevaarlijk is, maar ik doe het toch."

Blijven doen

Ook Fee (13) vraagt zich af of een campagne genoeg is om haar leeftijdsgenoten te waarschuwen. "Ik denk dat iedereen het toch wel blijft doen. Als je een appje krijgt, wil je toch reageren."

Meer over dit onderwerp:
Goes verkeer fietsen MONO verkeersongevallen
Deel dit artikel:

Reageren