Mannen die worden verdacht van mensensmokkel blijven langer vastzitten

Twee mannen die begin dit jaar bij een watersportwinkel in Goes rubberboten, zwemvesten en buitenboordmotoren kochten, moesten vandaag voor de rechtbank verschijnen. De 28-jarige en 33-jarige Koerden worden verdacht van mensensmokkel. De rechter besloot vandaag de mannen in voorlopige hechtenis te houden.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 2 december gepland (foto: Omroep Zeeland)

Het Openbaar Ministerie ziet de aankopen als voorbereidingshandelingen om mensen naar Engeland te smokkelen. De mannen zitten inmiddels een halfjaar in voorarrest. De advocaten vonden dat hun cliënten lang genoeg hadden vastgezeten en vroegen de rechtbank om schorsing van de voorlopige hechtenis.

Psychische nood

Een van de verdachten nam zelf ook nog het woord. Hij vertelde 'in grote psychische nood te zitten' en 'slechts geprobeerd te hebben enkele familieleden naar Europa te halen'.

Albanezen van zeiljacht gehaald (foto: Landelijke Eenheid Politie)

Voor de rechtbank was dit alles echter niet genoeg om de mannen op vrije voeten te stellen. Daarvoor zouden de verdenkingen te ernstig zijn en kans op vluchtgevaar te groot. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 2 december gepland.

Afgelopen tijd zijn verschillende mensensmokkelaars voor de Zeeuwse kust opgepakt.

Op 5 juni werd een zeiljacht met negen mannen uit Albanië aangetroffen voor de kust bij Vrouwenpolder. Ze wilden met de boot naar Engeland. De Koninklijke Marechaussee hield twee mannen aan. In totaal zijn er in deze zaak vier verdachten, twee van hen zouden vanaf de wal een rol hebben gespeeld.

Op 20 juni werden 21 Albanezen aangetroffen op een zeiljacht voor de Zeeuwse kust. Twee Albanezen van 29 en 36 jaar werden aangehouden voor mensensmokkel. Ook dat schip was vermoedelijk onderweg naar Engeland.

Op 3 september was het opnieuw raak. De Marechaussee haalde toen zestien Albanese vluchtelingen van een zeiljacht bij een controle op de Westerschelde bij Vlissingen. Daarbij werden twee verdachten uit Oekraïne aangehouden.

Meer over dit onderwerp:
rechtbank mensensmokkel watersportwinkel
Deel dit artikel:

Reageren