Lage straffen voor verdachten drugslab Grijpskerke

Vier mannen tussen de 29 en 47 jaar uit Goes hoorden lage straffen tegen zich eisen voor hun betrokkenheid bij een drugslab in Grijpskerke. Dat heeft alles te maken met het feit dat de rechtszaak extreem lang op zich heeft laten wachten. Ruim vier jaar nadat ze werden opgepakt, moesten ze vandaag voor de rechtbank in Breda verschijnen.
Rechtbank in Breda
De rechtbank in Breda © Rechtbank Breda
Drie verdachten hebben hun betrokkenheid bij het drugslab bekend. De vierde, die als enige niet aanwezig was, ontkent. De drie bekennende verdachten hoeven niet meer de gevangenis in. De strafeis is gelijk aan hun voorarrest.
Het OM eiste wel nog voorwaardelijke straffen van 1 tot 1,5 jaar. Dat betekent dat als ze binnen twee jaar opnieuw de fout ingaan, ze die straf alsnog moeten uitzitten.
De ontkennende verdachte moet van de officier van justitie 1,5 jaar de gevangenis in, waarvan een halfjaar voorwaardelijk is.

Belgische tip

Het drugslab in Grijpskerke was nog in aanbouw toen de politie het oprolde. Het werd ingericht voor het vervaardigen van synthetische drugs. Het lab werd ontdekt door een tip van de Belgische politie.

Grondstoffen voor synthetische drugs

Bij het Belgische onderzoek naar witwassen, BTW fraude en wietkwekerijen kwam het team erachter dat grondstoffen voor synthetische drugs werden vervoerd naar Nederland.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.