Horecaondernemers worstelen met coronacheck: 'Dit is het lastigste van de afgelopen 1,5 jaar'

Morgen is het zover: voor toegang tot horeca, evenementen en voorstellingen heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Het is aan de ondernemers om die te controleren. Maar niet iedereen is van plan om mee te werken. Voor veel ondernemers was het een worsteling om een besluit te nemen.

Bij speelboerderij 't Klok'Uus in 's-Heer Arendskerke gaat er wél gecontroleerd worden op een coronatoegangsbewijs. "Het is veruit de lastigste maatregel van de overheid die wij uit moeten gaan voeren", zegt Anne-Marie Lindhout. "Maar we gaan het toch doen. Ook al is het lastig uit te leggen en zal het ons klanten kosten."

Enorme lading bagger

"Toen we deze beslissing op Facebook hadden gezet, kregen we een enorme lading bagger over ons heen", zegt Lindhout. "Daar zijn we echt van geschrokken. Het gaat ons niet om de discussie over wel of niet vaccineren, we moeten een maatregel van de overheid uitvoeren."

't Klokuus in 's-Heer Arendskerke (foto: Omroep Zeeland)

"We vinden de nieuwe maatregelen moeilijk", gaat Lindhout verder. "Het is een maatregel die voor ons niet logisch is. Het is moeilijk uit te leggen waarom je hier wel en ergens anders niet wordt gecontroleerd. Maar wij hebben het ook niet verzonnen."

Lindhout merkt dat de nieuwe maatregelen effect hebben op haar zaak. "We hebben nu al annuleringen, mensen die abonnementen van hun kinderen opzeggen en kinderfeestjes die geannuleerd worden. Maar gelukkig staan daar ook weer een heleboel reserveringen voor morgen tegenover."

Horecaondernemers heten iedereen welkom: wel of niet gevaccineerd (foto: Omroep Zeeland)

Bij eeterij en spelerij de Vierlinden in Goes gaan ze niet controleren. Op een bord bij de ingang staat dat iedereen welkom is, gevaccineerd of niet. "We werken hier niet aan mee. Moet ik iemand aan de deur zetten die mensen de toegang moet weigeren als ze geen coronatoegangsbewijs hebben? Ik dacht het niet", zegt Jimmy Verlinde.

'In de grondwet staat dat je niet mag discrimineren'

"Bovendien staat er in de grondwet dat je niet mag discrimineren, en dat zouden we doen als we mensen gaan weigeren", zegt Verlinde. "Wij denken dat we echt in ons recht staan. En hier komen veel mensen die niet gevaccineerd zijn, die blij zijn dat ze bij ons nog wel terecht kunnen."

"We vinden het heel ver gaan dat we iemand zouden moeten tegenhouden, terwijl mensen er misschien wel helemaal niet voor gekozen hebben om wel of niet gevaccineerd te worden. Je kan je ook vanwege gezondheidsredenen niet vaccineren. Wij vinden het te ver gaan."

'We zijn geen politieagenten, maar ook geen politici'

Ook bij de Kloveniersdoelen in Middelburg werd er geworsteld met de beslissing over wel of geen check. "We willen iedereen op het hart drukken dat wij het heel erg ongemakkelijk vinden om gasten te vragen om een identiteitsbewijs en een QR-code", schrijven de werknemers van de Kloveniersdoelen op hun Facebookpagina. "We zijn geen politieagenten. Tegelijkertijd vinden we het oneerlijk dat we op deze manier de discussie in getrokken worden. Wij zijn ook geen politici."

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

De nieuwe regels

Vanaf morgen geldt de verplichte anderhalvemeter afstand niet meer. Wel is er voor iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs nodig bij bezoek aan horeca (uitgezonderd de terrassen), evenementen en voorstellingen. Die krijg je als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Horeca om 0.00 uur dicht

In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd, maar de horeca moet wel om 0.00 uur dicht. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee de coronatoegangsbewijzen gecontroleerd kunnen worden.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland horeca corona check
Deel dit artikel:

Reageren