Slagwerkers Zeeuws orkest eindelijk in de spotlight: 'Maar het wordt wel een natte boel'

Symfonieorkesten staan het liefst met z'n allen op het podium. Het is dan ook uitzonderlijk dat het Zeeuws Orkest een stuk gaat opvoeren uitsluitend voor de slagwerkers. Kees Nijsse schreef de compositie Cincta Aqua waarbij de muzikanten worden omringd door water waarin allerlei instrumenten worden gedoopt voor een speciaal effect.

Wat opvalt zijn de flesjes water die in een ijzeren frame tussen de pauken en de xylofoon hangen. Ook staan er op het podium cementkuipen gevuld met water. "Ik heb gekozen voor deze waterelementen omdat ik een stuk wilde schrijven dat binding heeft met Zeeland", vertelt componist Kees Nijsse.

Een dag in Zeeland

"Het verhaal dat ik met dit stuk wil vertellen is een dag in onze provincie. Het begint met de zonsopgang vervolgens komt er een heftige storm en het eindigt weer verstild met zonsondergang. Op deze manier wil ik aan de luisteraar verbeelden dat het water zowel sterk al kalm kan zijn," aldus Nijsse.

Componist, dirigent en muzikanten van Cincta Aqua (foto: Omroep Zeeland)

De slagwerkers die normaal gesproken op de achtergrond staan, vinden het leuk om eens in de spotlight te staan. "Ik vind het fijn dat mensen kunnen zien dat slagwerk heel omvangrijk is en je ook een muziekstuk met enkel slagwerkers kan neerzetten", zegt slagwerker Cora Dellebeke.

Het stuk is speciaal geschreven voor de coronatijd. Door de anderhalve-meter-maatregel is er op het podium geen plek voor het complete orkest, inclusief de strijkers en blazers. "Toch vind ik het voor herhaling vatbaar ook als de maatregel binnenkort verdwijnt", aldus Dellebeke.

Concert

Cincta Aqua maakt onderdeel van de oktoberconcerten 2021. De voorstelling is vrijdag 1 oktober en zaterdag 2 oktober in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

Reageren