'Impulsief gekochte puppy's tijdens corona zorgen nu voor problemen'

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied waarschuwt voor problemen met zogeheten corona-puppy's. Hondjes die tijdens de coronapandemie werden aangeschaft omdat mensen meer thuis waren en behoefte hadden aan gezelligheid. Maar als deze pups een jaar lang geen adequate opvoeding krijgen, gaan ze hun eigen gang en dan kan de eigenaar het erg moeilijk krijgen.
Puppy's: aandoenlijk en lief, maar er is ook werk aan de winkel
Volgens de Raad worden de problemen nu zichtbaar omdat mensen een puppy vaak impulsief kochten: "Vanwege z'n leuke snoet en niet omdat ze hadden uitgezocht of het hondje wel bij hun past".

Goede voorbereiding

Volgens Carla de Reus van hondenschool In Contact in Dreischor vergt de aanschaf van een hond een goede voorbereiding. "Zoek goed uit welk ras bij jou past", zegt ze. "Wat voor karakter heeft de hond? En hoeveel beweging heeft deze bijvoorbeeld nodig. En wat verwacht je er zelf van? Ga niet zomaar over een nacht ijs, denk er goed over na."
Vrienden voor het leven
Vrienden voor het leven © Omroep Zeeland
Het komt tijdens de coronaperiode vaker voor dat de verwachtingen van mensen niet uitkomen, en dat het hebben van een hond tegenvalt. "En dan ontstaan de problemen", zegt De Reus. "Dan moet het hondje weg en dat leidt tot heel veel verdriet. Voor de hond en voor het hele gezin. Dat is te triest voor woorden, daar wil ik het eigenlijk helemaal niet over hebben."

Vriend voor het leven

Volgens de hondentrainster kan en moet het anders. "Besef dat je veel energie moet steken in de opvoeding. Dat je ook wel eens 's nachts bij de pup moet blijven en de bench schoon moet maken als je hondje diarree heeft", zegt ze. "Als je dan ook nog bereid bent om serieus aan het werk te gaan met trainen, dan komt het helemaal goed. Dan heb je er een vriend voor het leven bij."