Huisartsen in Borsele gaan strijd aan tegen eenzaamheid

Zeeland is samen met Limburg de provincie waar de meeste eenzaamheid voorkomt, zo blijkt uit de laatste cijfers van de GGD.
Zeeland is samen met Limburg de provincie waar de meeste eenzaamheid voorkomt, zo blijkt uit de laatste cijfers van de GGD. © ANP XTRA
Volgens de zorginstanties is er door de coronacrisis meer behoefte aan dit soort doorverwijzingen. De desbetreffende huisarts houdt na zo'n doorverwijzing een oogje in het zeil, zodat de mensen ook echt naar die organisatie toe gaan en hulp krijgen.

Iets meer dan een advies

Het gaat volgens huisarts Wouter van Werkum uit 's Gravenpolder verder dan een advies. "De welzijnswerker gaat aan de slag met een plan om de patiënt uit de eenzaamheid te helpen. Van dwang is geen sprake, het is eerder een stok achter de deur."
Volgens Van Werkum gaat het om ouderen, maar ook om mensen die naar de huisarts komen met 'vage klachten'. "We moeten dan doorvragen hoe ze bijvoorbeeld leven. Hoe staat het met hun mentale gezondheid? Komen ze het huis nog wel uit?"
Volgens de huisarts heeft corona de situatie voor deze mensen verergerd. "Ze kunnen niet meer zomaar op de koffie bij de buurvrouw en blijven nog meer thuis." Het doel van het project is om zulke mensen te prikkelen om actiever te worden.