WOZ-waarde Zeeland met 13.000 omhoog in één jaar

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Zeeland is in één jaar tijd met 6 procent gestegen. De gemiddelde Zeeuw woont nu in een huis van 228.000 euro (per januari 2021), en dat is 13.000 euro meer dan een jaar eerder. Over de WOZ-waarde moet de eigenaar van het huis de Onroerende Zaakbelasting (OZB) aan de gemeente betalen.
Zwart geld
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Dat blijkt uit de cijfers die vandaag door het CBS zijn gepubliceerd. In Veere is de gemiddelde WOZ-waarde nu 313.000 euro, het hoogste van Zeeland. Veere is trouwens de enige Zeeuwse gemeente die boven het Nederlandse gemiddelde van 290.000 euro uitsteekt. De rest van onze provincie blijft onder dat bedrag.

Kaart van Zeeland

Bekijk het zelf op de kaart. In de buurgemeente Vlissingen hebben de huizen gemiddeld de laagste WOZ-waarde: 181.000 euro.
In Pekela (Groningen) hebben de huizen de laagste waarde van ons land: 148.000 euro. In het Noord-Hollandse Bloemendaal is de gemiddelde waarde met 778.000 euro de hoogste van Nederland.
Als je met de muis over bovenstaande kaart gaat kun je ook het stijgingspercentage per gemeente zien. Vlissingen mag dan de goedkoopste zijn: met meer dan 8 procent verhoging in het laatste jaar is die gemeente wel de snelste stijger van Zeeland.

Bekijk de WOZ-waarde van jouw huis

Op de website WOZ Waardeloket kun je inzoomen op het huis waarin jij woont. Of op dat van je buren. Klik erop en je ziet de WOZ-waarde die de gemeente heeft vastgesteld. In de meeste gevallen vermelden ze trouwens de waarde in 2020.
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2021 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020.