Oppositie Veere mag geen motie van wantrouwen indienen

Het was een vreemde afsluiting van een lange avond in het Veerse gemeentehuis in Domburg. De oppositie wilde aan het einde van de vergadering een motie van wantrouwen, het zwaarste politieke wapen, tegen wethouder Maas indienen. Maar de andere partijen staken daar een stokje voor.
Het gemeentehuis van de gemeente Veere in Domburg
Het gemeentehuis van de gemeente Veere in Domburg © Wikipedia Commons - Steven Lek
De eerste raadsvergadering na de vakantie kende een groot aantal behandelpunten, met een besloten gedeelte aan het einde. IN dat besloten gedeelte werd gesproken over de plannen van projectontwikkelaar Dormio, die op het terrein van de voormalige Kaasboer bij Biggekerke een resort met meer dan 450 bedden wil realiseren. Een aantal bewoners in de omgeving ziet die plannen niet zitten.

Uitglijders

Het dossier kent inmiddels al een hoop uitglijders. Zo zou Veere op 22 juli een besluit tot het voornemen van het intrekken van de vergunning publiceren, omdat er niet aan de voorwaarden werd voldaan. Maar er werd een week langer gewacht met publiceren, zodat Dormio de plannen kon aanpassen. En deze week maakte de PZC bekend dat op het gemeentehuis van Veere al bekend is dat het uiteindelijk intrekken van de vergunning bij een rechter waarschijnlijk geen stand houdt en miljoenen gaat kosten.
Dormio Hotel Resort Zoutelande
Beeld van hoe Dormio Hotel Resort Zoutelande eruit zou moeten gaan zien © Dormio
Stijn van Kervinck van Hart voor Veere probeerde het besloten gedeelte van de vergadering naar voren halen, maar wilde niet zeggen waarom. Dat voorstel haalde geen meerderheid. Wel werd afgesproken dat de camera's aan zouden gaan voor de sluiting. Toen burgemeester Van der Zwaag wilde beginnen aan de sluiting, bleek waarom de oppositie de camera's aan wilde hebben, want bij monde van de VVD werd een motie van wantrouwen ingediend. "Dat kan niet", zei de burgemeester. "Dat moet bij een punt op de agenda behoren."

Afgeschoten

Vervolgens werd hij er op gewezen dat hij als voorzitter een voorstel voor zo'n motie in stemming kan brengen. Toen dat gebeurde bleek dat er niet voldoende enthousiasme voor was. Opvallend was dat naast de coalitie, CDA, PvdA en DTV, ook SGP/CU-fractievoorzitter Ad Maris niet wilde dat de motie ingediend werd. Daardoor werd het voorstel met 11 tegen en 8 voor afgeschoten. De motie staat nu voor de raadsvergadering van 10 november gepland.