Muraltmuurtjes leken rijp voor de sloop, totdat korstmossen grip op ze kregen

De muraltmuurtjes bij de zeewering waren eigenlijk niet meer nodig, maar nadere inspectie wees uit dat er meer dan twintig verschillende korstmossen op groeiden. "Vooral op stenen ondergrond vinden de korstmossen het prettig en hechten ze prima", zegt Sam Janse van Stichting Landschapsbeheer Zeeland.
Oude zeewering zit vol met leven
"Wanneer je met een loep naar het muurtje kijkt, dan zie je ze pas echt goed", zegt Janse. "Ik zie witte bolletjes met bruin", zegt verslaggever Marc van Dam met de loep in de hand. Ze staan bij een muurtje niet ver van de Plompetoren in Burgh-Haamstede. "Dat zijn de voortplantingsorganen", merkt Janse op. "Die anderen lijken net op paddenstoeltjes en die hebben een heel andere kleur", inspecteert Van Dam verder.

Stenen ondergrond is prima

"Zeeland heeft niet echt hele bosrijke gebieden, waar de mossen normaal gezien te vinden zijn", zegt Janse. "Maar op deze stenen ondergrond vinden ze het prima."
Allerlei korstmossen op een muurtje
Allerlei korstmossen op een muurtje © Omroep Zeeland
Stichting Landschapsbeheer Zeeland is nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om de muraltmuurtjes te onderhouden. Op die manier blijven ook de bijzondere korstmossen behouden.