Zierikzee krijgt hoogspanningsstation ter grootte van zes voetbalvelden

Het nieuwe hoogspanningsstation dat op Schouwen-Duiveland wordt gebouwd komt bij het industrieterrein Zierikzee-Zuid. Dat stelt althans het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) voor aan de gemeenteraad.
150kV-station
Het hoogspanningsstation wordt zo groot als zes voetbalvelden © Chris Pennarts / TenneT
Volgens B&W sluit de bewuste plek aan bij bebouwd gebied en heeft het daardoor de minste impact op het eilandelijke landschap.
De netwerkbeheerders Tennet en Enduris hebben zes locaties bij Zierikzee en op Duiveland onderzocht op plussen en minnen voor de bouw van een zogeheten 150 kV-station. Daarbij werd onder meer gekeken naar landschappelijke inpassing, veiligheid, techniek en draagvlak onder de bevolking. De bewuste locatie scoorde op de meeste punten goed.

Nu te weinig capaciteit

Het hoogspanningsstation - dat zes voetbalvelden gaat beslaan - is nodig omdat de capaciteit van het netwerk op Schouwen-Duiveland te gering is. Duurzame initiatieven zoals nieuwe windmolens en zonnepanelen op boerenschuren zijn niet mogelijk bij gebrek aan een afvoermogelijkheid voor de elektriciteit.
Het hoogspanningsstation wordt met een ondergrondse kabel via het Mastgat en het eiland Tholen verbonden met een nog groter station bij Bergen op Zoom.
De Schouwse politiek praat vanavond over het 150 kV-hoogspanningsstation. Volgens de huidige planning wordt het over vier jaar gerealiseerd.