Raad wil onderzoek naar rondweg rond Zierikzee

Is het dagdromerij van lokale politici of zijn er toch nog kansen voor de aanleg van een rondweg rond Zierikzee?

De Schouwse politiek vreest dat Zierikzee dichtslibt door het toenemende autoverkeer (foto: Omroep Zeeland)

De Schouwse politiek sprak maandagavond over een rapport waarin maatregelen staan om Zierikzee in de toekomst bereikbaar te houden. De stad slibt dicht. Bekende knelpunten zijn de kruising van de Laan van Sint Hilaire en de N59 ter hoogte van het gemeentehuis, en de rotonde even verderop in de richting van de Zeelandbrug.

Op Schouwen-Duiveland wordt al jaren gefilosofeerd over de aanleg van een rondweg aan de noord- dan wel de zuidkant van Zierikzee, maar de onderzoekers en wethouder Smit doen zo'n ringweg af als minder realistisch. "Je hebt te maken met plan Tureluur en andere natuurwaarden," zo betoogde Smit. "Bovendien, gaat zo'n rondweg 50 tot 75 miljoen euro kosten."

Calamiteitenroute

Volgens de wethouder is een rondweg zeker op korte termijn niet te realiseren. Zij geeft prioriteit aan een weg vanuit Zierikzee-West naar de N59. Die tweede ontsluiting is bedoeld als calamiteitenroute voor onder meer de brandweer. De gemeente en Rijkswaterstaat kijken of de weg ook opengesteld kan worden voor het reguliere verkeer.

De kruising tussen de N59 en de Laan van St. Hilaire is een bekend knelpunt (foto: Omroep Zeeland)

De raad lijkt aan te koersen op én én. "Wij zijn natuurlijk voorstander van die calamiteitenroute en andere maatregelen uit de rapportage," zo stelde CDA'er Rutger Punt. "Maar kunnen we niet parallel daaraan een onderzoek doen naar de haalbaarheid van de rondweg? En als dat onrealistisch blijkt, dan zij dat zo." Ook de meeste andere fracties lieten zich niet onbetuigd. "Voor echte oplossingen hebben we toch een rondweg nodig," aldus Peter Vijverberg van LSD.

Punt kondigde aan met een amendement te komen om een onderzoek financieel mogelijk te maken. Daarvoor lijkt binnen de raad voldoende steun te zijn.

Meer over dit onderwerp:
Zierikzee
Deel dit artikel:

Reageren