Ruilwinkel Zierikzee viert jubileum

Een puzzel voor een spijkerbroek of wijnglazen voor een paar stevige stappers. De ruilwinkel in Zierikzee bestaat deze week vijf jaar. Dat wordt gevierd met activiteiten en leuke klantenacties.

In Zierikzee is ruilen geen huilen (foto: Omroep Zeeland)

"Als je wat te ruilen hebt dan krijg je daarvoor punten", legt vrijwilliger Jan Schot uit. "Een krultang is bijvoorbeeld goed voor vijf punten. Dat wordt bijgeschreven op een kaartje dat je hier kunt kopen. En vervolgens kun je daarmee gaan shoppen."

Mevrouw van Veldhoven past een truitje. Niet dat ze daar nou echt naar op zoek was. "Ik ben een beetje aan het snuffelen", legt ze uit. Ze is een trouwe klant en komt wekelijks in de ruilwinkel, die gevestigd is in een voormalige basisschool. "Ik vind het hier gezellig, ze hebben leuke spulletjes en de mensen zijn aardig."

Het aantal klanten van de ruilwinkel groeit dagelijks (foto: Omroep Zeeland)

De ruilwinkel telt inmiddels 2800 pashouders en dat aantal groeit nog iedere dag. De winkel is niet alleen bestemd voor klanten met een smalle beurs. "Wij richten ons ook op mensen die duurzaamheid belangrijk vinden en spullen een tweede leven gunnen", vertelt coördinator Petra Ruitenbeek.

Kopje koffie

Het draait niet alleen om ruilhandel. De winkel heeft ook een belangrijke sociale functie. "Mensen komen hier om anderen te ontmoeten en om onder het genot van een kopje koffie met elkaar te praten." Ook voor de ruim 45 vrijwilligers is de winkel belangrijk: "Ze kunnen hier werkervaring op doen en de Nederlandse taal leren zodat ze door kunnen stromen naar een reguliere baan."

Meer over dit onderwerp:
Ruilwinkel Ruilwinkel Zierikzee
Deel dit artikel:

Reageren