Racoon haalt in vijf dagen gouden plaat binnen met Nederlandstalig album

Het eerste Nederlandstalige album van Racoon, dat vijf dagen geleden uitkwam, is vandaag bekroond met een gouden plaat. Khalid Kasem reikte de prijs vanavond uit in zijn talkshow Khalid & Sophie.
Racoon
Het eerste Nederlandstalige album van Racoon heeft de gouden status © ANP
Zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige waren te gast bij de talkshow om het album te promoten, toen de tafelheer ineens de gouden plaat tevoorschijn haalde. "Echt bizar, dat is snel", reageerde Van der Weide. Het is niet de eerste gouden plaat voor de band, maar deze is voor de zanger wel speciaal: "Dit album komt echt uit mijn koker, dus dit is voor mij heel bijzonder, ja."
Het album Spijt Is Iets Voor Later kwam afgelopen vrijdag uit. Op het album staan tien nummers, waaronder de eerder uitgebrachte singles Het Is Al Laat Toch, De Echte Vent, Hee Joh Jip en Geef Je Hart Niet Zomaar Weg.
Een (pop)album krijgt een gouden status als er 20.000 exemplaren zijn verkocht. Betaalde streams van platformen als Spotify, Deezer, Apple Music en YouTube Music, tellen ook mee, maar slechts gedeeltelijk: elke gestreamde track van het album telt voor 1/2150e mee.
Een gouden plaat moet worden aangevraagd bij NVPI Audio, een groepsvereniging die belangen behartigt van Nederlandse muziekmaatschappijen.