Fotogeniek 'boompje van Alex' omgewaaid: 'Ik zag 'm ieder jaar achteruit gaan'

"Oh nee! Het meest gefotografeerde boompje van Zeeland is gesneuveld!", meldt boswachter Marijke Lieman van Staatsbosbeheer. Het boompje stond ooit in een bos, dat de duinen van het natuurgebied bij Burgh-Haamstede scheidde. 'Het boompje van Alex', zoals het werd genoemd, stond jarenlang als laatste overeind.

Boswachter Marijke Lieman zag vanochtend dat het boompje is omgewaaid (foto: Marijke Lieman)

"Ooit was het boompje een grote dennenboom", vertelt de boswachter. "De boom was onderdeel van een groot bos dat weg moest in 2017 omdat de zandverstuiving op gang moest komen. Vers zand moest de Meeuwenduinen in kunnen waaien en dus moest het bos weg."

'Het boompje van Alex' bij Burgh-Haamstede (foto: Ton Stanowicki)

Maar, het 'boompje van Alex' bleef staan. Boswachter Alex had namelijk jarenlang voor het bos gezorgd. "De aannemer grapte daarom: 'Ik zal een boompje voor je laten staan' en dat heeft 'ie dus gedaan. Daarom heeft het boompje deze naam gekregen", vertelt Lieman.

Omdat het boompje zo alleen stond, was het helaas ook vatbaarder voor zout en wind. "Je zag 'm ieder jaar achteruitgaan." Vannacht was het einde dan echt daar. "Met de storm van vannacht is de boom helaas omver gewaaid. Ik vond het een prachtige boom, maar helaas."

Een tijdlijn van het bos en het overgebleven boompje bij de Meeuwenduinen (foto: Marijke Lieman)

"De boom stond helemaal in z'n eentje, bovenop een duin, als een soort baken, een soort wegwijzer in het landschap en werd daarom enorm veel gefotografeerd", vertelt boswachter Lieman. De boom stond op de grens van het strand, de Meeuwenduinen en de boswachterij. "Hij stond daar zo mooi tegen een blauwe lucht, ik heb hem op heel veel foto's langs zien komen."

Deel dit artikel:

Reageren