Zeeuwse bedrijven vatbaar voor hackers: 'onvoldoende kennis en kunde'

Eén op de vier bedrijven loopt een te groot risico op digitale aanvallen. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de provincie Zeeland is gedaan. Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Harry van der Maas is het ernstig en moet er meer bescherming komen.

Grote Zeeuwse bedrijven zijn niet goed voorbereid op digitale aanvallenvallen (foto: ANP)

Elf van de 22 bedrijven in Zeeland met een extra hoog risico is gevraagd mee te doen aan het onderzoek. Uiteindelijk deden er acht mee. Van alle bedrijven bleken bedrijven die in opslag van gevaarlijke stoffen doen, het slechtst te scoren. Raffinaderijen scoorden iets beter.

Gisteren bleek uit een uitzending van Zembla dat ook de kerncentrale in Borssele de digitale beveiliging niet op orde had. Die problemen zouden inmiddels zijn opgelost. De kerncentrale zegt de beveiliging te hebben aangescherpt.

Onvoldoende kennis

Volgens Van der Maas blijkt uit het onderzoek dat er nog onvoldoende kennis en kunde is bij bedrijven. "Gelukkig is er nog niets gebeurd, maar er moet wel meer kennis bijkomen op dit gebied."

Om welke bedrijven het gaat, is niet bekend. De provincie heeft namelijk opdracht gegeven voor het onderzoek, maar kan de resultaten van individuele bedrijven niet inzien. Dat is zo beslist om bedrijven de ruimte te geven om zonder consequenties eerlijk antwoord te geven op de vragen.

Meer over dit onderwerp:
digitaal cybersecurity cyber
Deel dit artikel:

Reageren