De Mechelse herder van John de Nooijer is politiehond, maar ligt ook gewoon op de bank

Rondom de keuringsdagen van honden die politiehond willen worden, hangt spanning. Sommige baasjes hebben drie jaar naar deze keuring toegewerkt en dat betekent extra opgetogen baasjes en honden.
Najaarskeuring politiehonden: hoe hard zijn deze honden nodig?
Het behalen van de cursus betekent niet automatisch dat de honden doorstomen naar de politie. Voor sommige hondenbezitters is hondensport een manier van leven en ligt hun Mechelse herder 's avonds gezellig op de bank.
Sommige hondenbezitters houden het bij puppycursus. Voor beoefenaars van de hondensport gaat het veel verder. Bijvoorbeeld voor John de Nooijer. Tijdens de keuringstweedaagse van PHV Midden Zeeland in Nieuwdorp, is hij vandaag terreinleider.

'Het betekent veel, zo niet alles'

"Dan ben ik verantwoordelijk dat alles in goede banen loopt. Dat de geleiders weten welke oefeningen wanneer en waar moeten worden uitgevoerd. Ook ben ik dan de contactpersoon van de keurmeesters."
Voor die rol draait hij zijn hand niet om. Maar zelf meedoen aan de keuring, is heel andere koek. "Ik voel vandaag de spanning van de andere clubleden. Het is betekent voor ons veel, zo niet alles."
Tijdens een keuringsdag is deelnemer John de Nooijer op van de zenuwen
Tijdens een keuringsdag is deelnemer John de Nooijer op van de zenuwen © Omroep Zeeland
Morgen zal de Nooijer zelf deelnemen aan de keuring. Samen met hond Derk legt hij dan verschillende proeven af. "Het is een Mechelse herder met stamboom. We trainen al vanaf puppy af aan. Ik slaap er gewoon niet goed van. Alles moet net goed vallen en goed gaan wil ik met Derk een tweede diploma behalen."
De hondensportbeoefenaar is al 36 jaar bezeten van het trainen met honden. "Dat komt eigenlijk door mijn werk in de kerncentrale Borssele. Daar kreeg ik als beveiliger een hond in mijn handen gedrukt. Op dit moment heb ik er drie thuis. Ze kunnen ingezet worden als politiehond of bij een bewakingsdienst, maar ik houd ze liever bij me. Gezellig op de bank."