Waterschap laat honden naar muskusratten speuren

Waterschap laat honden naar muskusratten speuren
Waterschap laat honden naar muskusratten speuren © Omroep Zeeland
Waterschap zet honden in om muskusratten op te sporen
De speciaal getrainde Springer Spaniels sporen de ratten op, en gaan liggen of stilzitten als ze een nest onder de grond hebben geroken. De mannen van het waterschap zetten vervolgens een stok met een vlaggetje bij de ingang van het nest.
Christiaan van Zielst, rattenbestrijder bij het waterschap: "De volgende dag komen we terug en dan zetten we een val bij de markering bij de ingang van het nest, in de hoop de muskusrat te vangen". Het waterschap wil dat binnen een paar jaar alle ratten zijn gevangen. Vorig jaar waren het er nog ruim tweeduizend. De beesten zorgen voor overlast. Ze graven onder het grondoppervlak holen en gangen waardoor waterkanten kunnen instorten.

Proef

"De honden zijn een soort opruimers. De meeste ratten hebben we in de loop van het jaar al gevangen, maar er blijven er altijd een paar over. En die honden kunnen ze perfect opsporen", zegt Van Zielst.
De speciaal getrainde honden ruiken een nest van de muskusrat vanaf de kant of vanaf het water op een boot. De gemeenschappelijke waterschappen doen deze proef voor het eerst dit jaar, of het volgend jaar weer gebeurt hangt van de resultaten af.