'Appels komen niet uit een fabriek, dat moeten kinderen leren'

Door de groene bladeren is het soms moeilijk te zien, maar bij fruitteeltbedrijf Schorre in Vrouwenpolder worden de appels regelmatig door jonge kinderen van de bomen gehaald. Voor de duidelijkheid: er is zeker geen sprake van illegale kinderarbeid, kinderen plukken het fruit vrijwillig en ze leren er nog iets van ook.
Zelf fruitplukken Vrouwenpolder
De zelfplukdagen in de boomgaard zijn toegankelijk voor iedereen, maar teler Martin Duvekot haalt vooral plezier uit jonge bezoekers: "Ik vind het leuk om kinderen een rondleiding te geven en ze ook te leren dat appels aan een boom groeien en niet uit de fabriek komen. Daarom nodigen we regelmatig basisscholen uit om dat te laten zien."

Fruit in opkomst

De populariteit van fruit was jarenlang dalende, zowel bij kinderen als volwassenen. Martin Duvekot wil daar met de zelfplukdagen iets aan doen. "We zien wel verbetering. Ouders en scholen lijken zich wat meer bewust van het belang van fruit en veel ouders proberen hun kinderen dat ook te leren eten. Daar helpen wij natuurlijk graag bij mee."

Van heinde en verre

Volgens Carin Duvekot trekken de plukdagen niet alleen inwoners van Vrouwenpolder: "Duitse toeristen zien het bord langs de weg staan en komen spontaan langs. Op sommige zaterdagen hebben we honderden bezoekers. We hebben ook al mensen uit de Achterhoek en Antwerpen gezien die speciaal deze kant op kwamen, die een bezoekje aan het strand combineerden met fruit plukken. Dat is heel mooi om te zien. Mensen genieten dan zo van hun zelf geplukte oogst.
De zelfplukdagen duren nog tot en met 23 oktober.