Dertig jaar celstraf voor mannen die advocaat Wiersum doodschoten

Een 33-jarige en een 37-jarige man zijn vandaag door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar. De mannen stonden terecht voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij was naast advocaat ook rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Derk Wiersum
Derk Wiersum © ANP foto
De rechtbank gaat met de uitspraak niet mee met de eis van het Openbaar Ministerie. Die wilde dat het tweetal levenslang kwam vast te zitten. De rechtbank zag hier van af omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor moord of doodslag.
Volgens de rechtbank hebben de twee mannen nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de moord op Wiersum. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen wie van de twee de fatale schoten heeft gelost.

Doodgeschoten

De 44-jarige raadsman werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. Wiersum was destijds een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De politie doet nog onderzoek naar opdrachtgevers en tussenpersonen.