Verdachte huurders of nachtelijke activiteiten? Meld ze anoniem

Zie jij 's nachts beweging bij een bedrijfspand of vertrouw je de nieuwe huurder van je loods niet? Meld het anoniem. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne in Zeeuws-Vlaanderen om drugslabs tegen te gaan. Begin dit jaar werden er daar nog labs ontdekt in Waterlandkerkje en Ossenisse.
Beeld uit de campagne van Meld Misdaad Anoniem.
Afbeelding ter illustratie © Meld Misdaad Anoniem
'Criminelen zoeken bewust naar afgelegen loodsen en stallen. Verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico's.' Dat is in het kort de boodschap van de campagne die vandaag is uitgerold in de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Hulst, Sluis en Terneuzen roepen op om verdachte situaties te melden bij Meld Misdaad Anoniem.
Je moet constateren dat de criminaliteit niet aan Zeeuws-Vlaanderen voorbijgaat.
Erik van Merrienboer, burgemeester van Terneuzen.
In het afgelopen jaar werden meerdere drugslabs opgerold in Zeeuws-Vlaanderen. Zo werd in februari nog een crystal meth-lab ontdekt in Waterlandkerkje en een paar dagen later een MDMA-lab in Ossenisse. Eerder, in december 2020, werd een crystal meth-lab opgerold in Westdorpe.
"Je moet constateren dat de criminaliteit niet aan Zeeuws-Vlaanderen voorbijgaat", aldus Erik van Merrienboer, burgemeester van Terneuzen. "Als verhuurder moet je echt opletten wat je doet. Het kan echt gevaar voor de omgeving opleveren. Daarnaast kan het ook nare consequenties hebben omdat je als verhuurder uiteindelijk aansprakelijk bent voor wat er met je eigendommen gebeurt."
Maar wat zijn nou precies de verdachte situaties waar de campagne op doelt? "Je moet letten op de dingen die ongebruikelijk zijn. Bijvoorbeeld bij een drugslab: daar moeten grondstoffen naartoe, daar komen mensen naartoe. Of activiteit laat op de avond: vreemde auto's of auto's in een prijsklasse die je op die plek niet vaak ziet. Alles wat ongewoon voelt, kan anoniem worden gemeld."