Nergens stijgt de toeristenbelasting zo hard als in Zeeland

De toeristenbelasting in Zeeland steeg afgelopen jaar met 13,1 procent. Een stijging die twee keer zo groot is als de landelijke toename. Maar in vergelijking met andere provincies valt het uiteindelijk te betalen bedrag in Zeeland nog altijd mee.
Toeristenbelasting
Toeristenbelasting stijgt in flink aantal Zeeuwse gemeenten flink. © ANP
Voor een overnachting in onze provincie betaal je dit jaar gemiddeld 1,48 euro toeristenbelasting per persoon per nacht.
Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht wanneer je betaald overnacht in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op een camping. Gemeenten bepalen zelf of en hoeveel toeristenbelasting ze heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage van de overnachtingsprijs zijn.
De cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl.

Terneuzen koploper

In zes van de dertien Zeeuwse gemeenten ging de toeristenbelasting dit jaar omhoog. Geen gemeente was daarbij zo voortvarend als Terneuzen, dat de toeristenbelasting verdubbelde (van 0,80 eurocent naar 1,60 euro). Wethouder Frank van Hulle zegt hierover: "We zaten behoorlijk laag. We hadden extra inkomsten nodig om gaten te vullen in de begroting. Vanuit de gemeenteraad kregen we de signalen dat er behoorlijk wat arbeidsmigranten waren in de gemeente. Die zijn ook toerist bij ons en dat hebben we gecompenseerd. Daarom hebben we de tarieven omhoog gedaan."
Het geld gaat volgens van Hulle naar uitgaven voor voorzieningen in de openbare ruimte, waar ook toeristen gebruik van maken.

Andere gemeenten

Veere gooide er 53,9 procent bovenop. Vlissingen (1,7 procent) en Schouwen-Duiveland (2,1 procent) kwamen met een bescheiden stijging. In de overige Zeeuwse gemeenten bleef de toeristenbelasting gelijk.

Toch relatief goedkoop

Overigens zijn toeristen die voor Zeeland kiezen met de eerdergenoemde 1,48 euro relatief gezien nog altijd voordelig uit. Het landelijk gemiddelde bedraagt 1,93 euro per persoon per nacht. In Amsterdam, de duurste gemeente van de ranglijst, betalen toeristen 10,89 euro bovenop hun overnachtingsprijs. Andere 'toppers' zijn Ouder-Amstel (7,90 euro) en Landsmeer (7,89 euro), beiden op een steenworp van de hoofdstad.