Schouwen-Duiveland naar een toekomst zonder aardgas

Het zal nog een hele toer worden om het aardgas op Schouwen-Duiveland uit te bannen. Dat blijkt uit een routekaart die de gemeente heeft opgesteld. Het doel is dat bewoners en bedrijven op het eiland in 2050 enkel nog duurzaam opgewekte warmte gebruiken.

Net als de rest van het land moet Schouwen-Duiveland in 2050 van het aardgas af zijn (foto: Omroep Zeeland)

Uit de zogeheten Transitievisie Warmte blijkt dat de gemeente met name inzet op isolatie, ventilering en de overstap naar elektrisch koken. Daarnaast zijn met name hybride warmtepompen in beeld. Die pompen halen de warmte uit de buitenlucht en als het te koud wordt springt een gasgestookte cv-ketel bij.

Schouwen-Duiveland telt veel oudere woningen, die alleen tegen hoge kosten aardgasvrij te verwarmen zijn. Bovendien zijn die woningen in handen van particulieren, waardoor het lastig wordt om een collectieve warmtevoorziening te organiseren. De gemeente focust daarom - naast isolatie - vooral op volledig elektrische of hybride warmtepompen, waarbij de resterende aardgasvraag wordt aangevuld met duurzaam geproduceerd gas.

Ook het gemeentehuis gaat binnenkort van het gas af. (foto: Omroep Zeeland)

Onderdeel van de transitievisie is een adressentool. Op een gemeentelijke website kunnen inwoners zien welke opties voor hun woning het meest duurzaam zijn en welke maatregelen ze nu al kunnen nemen. Ook is er informatie te vinden over subsidieregelingen. Bezoekers van de site kunnen op de visie reageren.

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld. Het gemeentehuis wordt begin volgend jaar gasvrij. Het klimaatsysteem - dat toch al aan vervanging toe was - wordt vervangen door een geheel elektrische installatie.

Landelijk is afgesproken dat in het midden van deze eeuw alle huizen en gebouwen van het gas af zijn, om zo de CO2 uitstoot terug te dringen en wat te doen aan de klimaatverandering. Gemeentes hebben bij die transitie een sturende rol.

Meer over dit onderwerp:
verwarming aardgas Transitie
Deel dit artikel:

Reageren