Helft van de jongeren wil minder op smartphone: 'Het is oké als je dingen mist'

De helft van de jongeren wil minder gebruik maken van hun smartphone, maar vindt dat lastig. Dat zegt jongerenorganisatie TeamAlert. Vandaag start die organisatie met een campagne met de boodschap: ga even OFF: "Even genieten van het hier en nu."

De helft van de jongeren wil minder gebruik maken van hun smartphone (foto: Canva)

"We hebben onderzoek gedaan naar smartphonegebruik bij jongeren. Daar kwam uit dat veel jongeren sociale druk ervaren om actief te zijn op hun telefoon en sociale media", vertelt Tom Plaum van TeamAlert in Zeeland Wordt Wakker. "Dat heeft te maken met FOMO: fear of missing out."

TeamAlert wil jongeren juist kennis laten maken met JOMO: joy of missing out. "Dat betekent dat het oké is dat je dingen mist en dat je gewoon aan het genieten bent van het moment."

Om de kans van slagen te vergroten, heeft Plaum nog een tip: "Spreek met jezelf een aantal momenten af waarop je jouw telefoon weglegt. Je kan zulke momenten ook afspreken met je familie of je vriendengroep, dan creëer je samen een nieuwe norm."

'Ik werd helemaal lijp'

Toch zitten niet alle jongeren te wachten op meer telefoonloze momenten. Dat bleek vorige week, toen een storing bij Facebook, Instagram en WhatsApp voor consternatie zorgde. "Ik werd helemaal lijp", zei een jongen in Terneuzen. "Gelukkig deed TikTok het nog wel", vulde een ander aan.

TeamAlert voert campagne

Meer over dit onderwerp:
smartphone telefoongebruik TeamAlert
Deel dit artikel:

Reageren