Duizenden vliegjes in Hulster woonkamers: 'Ik kan niet meer eten en slaap met een handdoek over mijn hoofd'

Bewoners van een ouderenwooncomplex in Hulst moeten dagelijks duizenden kleine grasvliegjes uit hun huis verjagen. De mensen zitten letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar. De vliegjes kriebelen overal en de bewoners zijn het beu. Bewoner Harry de Boeij slaapt zelfs iedere nacht met een handdoek over zijn hoofd, zodat de vliegjes niet in zijn mond vallen.

"En ik ben niet de enige die last heeft van de kleine vliegjes", vertelt hij, terwijl hij een rondleiding geeft door zijn woon- en slaapkamer die bezaaid liggen met de kleine beestjes. "Mijn buurvrouw wordt er helemaal overspannen van."

De Boeij zit in een rolstoel en kan daarom zelf niet iedere dag die vliegjes verjagen. "Daarnaast is dat ook onbegonnen werk. Het zijn er echt duizenden. Gelukkig heb ik hulp, er moet hier twee keer op een dag gestofzuigd worden en zelfs dan ligt het nog bezaaid."

De Boeij laat de plakstrips zien, deze zitten na twee dagen vol (foto: Omroep Zeeland)

De Boeij heeft daarom plakstrips in zijn huis opgehangen om de vliegjes mee te vangen, daarnaast houdt hij al zijn ramen en deuren gesloten. "Maar dat helpt niet. Na een dag of twee zijn de strips al vol en de vliegjes zijn klein genoeg om overal tussendoor te glippen."

Woonstichting Hulst is bekend met het probleem

Woonstichting Hulst, eigenaar van de appartementen, is bekend met het vliegjesprobleem. Een woordvoerder adviseert de bewoners ramen en deuren zo veel mogelijk dicht te houden vanaf oktober, als het vliegjesseizoen weer begint. De stichting zegt de inwoners zo veel mogelijk te willen helpen.

De Boeij slaapt 's nachts met een handdoek over zijn hoofd tegen de vliegjes (foto: Omroep Zeeland)

Het vliegjesprobleem is iets waar de stichting al tien jaar mee worstelt. "We hebben geprobeerd die appartementen luchtdicht te maken, zodat de vliegjes niet meer naar binnen kunnen glippen. Ook zijn er verschillende ongediertebestrijders langs geweest. Maar het geeft geen garantie dat de vliegjes niet terugkomen." Huurders die alsnog last hebben van de vliegjes, kunnen contact opnemen met de stichting.

'Ik wil gewoon weer kunnen eten en slapen'

Maar De Boeij en zijn buurvrouw hebben dat volgens De Boeij al meerdere keren gedaan. "Het enige wat ik wil is weer rustig kunnen slapen en mijn eten niet meer weg te hoeven gooien omdat er weer een vliegje in belandt. Ik hoop echt dat de stichting er alsnog iets aan kan doen", zegt De Boeij.

Deel dit artikel:

Reageren