Zeeuw wint biljarttoernooi voor parkinsonpatiënten

Vier Zeeuwse parkinsonpatiënten van de dagbehandeling bij Zorgstroom in Middelburg gingen gisteren naar het landelijke toernooi voor parkinsonpatiënten en een van hen, Hans Smit, ging met de beker naar huis. Hij is zelf overdonderd door zijn succes. "Ik had dit echt niet aan zien komen!"
Hans Smit poseert met zijn beker
Hans Smit poseert met zijn beker © Zorgstroom
"Aan het begin van de dag zei hij nog dat meedoen belangrijker was dan winnen, maar naarmate hij steeds dichterbij die beker kwam zag ik hem steeds fanatieker worden - en nerveuzer!", zegt Marjan de Schipper van ZorgStroom, die mee was gekomen als begeleider.

'Dan wil je ook winnen'

Achttien parkinsonpatiënten uit heel het land streden in Nieuwengein om de beker en Smit overtrof zichzelf. "Naar mate de dag vorderde, ging ik tot mijn eigen verbazing steeds beter spelen. De ballen lukten steeds beter en ik werd steeds fanatieker. Als je zo ver komt dan wil je ook winnen!"
Toch was het belangrijkste nog de sfeer van lotgenoten onder elkaar, vindt Smit. "Dat is heel fijn, omdat je toch als geen ander begrijpt wat de ander doormaakt."
De vier Zeeuwse deelnemers en hun begeleiders op het landelijke biljarttoernooi voor parkinsonpatiënten
De vier Zeeuwse deelnemers © Zorgstroom
Uiteindelijk ging Smit dus met de beker naar huis. Die beker komt nu op de dagbehandeling van Zorgstroom in Middelburg te staan, waar hij samen met drie andere medepatiënten wekelijks traint.

Perfecte training

Het is een initiatief van Albert Menheere, die bij de vorige editie van het toernooi tweede werd en zijn medepatiënten wist te enthousiasmeren voor het biljartspel. Hij deed eerder de oproep aan biljartclubs om meer mensen met parkinson aan de biljarttafel te krijgen, omdat biljarten voor hen de perfecte training is.