Wonderfoon in Rozenoord: Muziek doet soms wonderen

'Mijn opa, mijn opa, mijn opa.' Jan Gevaert (78), bewoner van de verpleegafdeling van Rozenoord in Sluis, neuriet voorzichtig mee met de wonderfoon. Sinds enige tijd is de aangepaste draaitelefoon er voor de bewoners.

De wonderfoon is een ouderwetse telefoon die is omgebouwd, zodat bij het kiezen van een nummer een liedje door de hoorn klinkt. Het is een bedenksel van de Nijmeegse uitvinder Leo Willems. Hij maakte de eerste voor zijn dementerende schoonmoeder.

Wisselende reacties

Kim Visser is medewerker Welzijn bij Rozenoord: "De reacties van de bewoners zijn wisselend. Sommige zingen mee, andere neuriën. Andere raken een beetje in de war, omdat ze verwachten met iemand te kunnen praten." Meneer Gevaert herkent de nummers. "Toon Hermans", zegt hij luid en duidelijk.

Kim Visser en Jan Gevaert (78) met de wonderfoon (foto: Omroep Zeeland)

De speciale printplaatjes die Willems ontwierp voor de telefoons worden nu door heel het land gekocht en gebruikt op verpleegafdelingen waar vooral mensen met dementie wonen. Op die printplaatjes staan liedjes uit de jeugd of uit de jonge jaren van de bewoners. Bijvoorbeeld Het dorp van Wim Sonneveld of Twee motten van Dorus.

ZorgSaam, de organisatie waar Rozenoord onderdeel van is, kwam de wonderfoon op het spoor via Trudy Weezenbeek. Zij werkt in Rozenoord, maar ook als coach dagbesteding bij verpleeghuis Tante Louise in Bergen Op Zoom. Daar hadden ze het apparaat al.

De wonderfoon speelt liedjes uit de oude doos (foto: Omroep Zeeland)

"Muziek heeft een wonderlijke uitwerking op dementerende mensen. Het vermogen daarvan te genieten of zelf te zingen blijft nog lang aanwezig, nadat andere communicatie al gestopt is", zegt Visser. "Muziek brengt vreugde, troost, mensen leven er soms echt van op."

Luidkeels meedoen

Bij Rozenoord staat de wonderfoon soms op een kamer van een bewoner en soms in de gemeenschappelijke ruimte, de huiskamer. Visser: "Het is net als bij niet-dementerende mensen die de radio op hebben staan. Sommige bewoners zingen luidkeels mee, andere neuriën en weer andere zijn stil en genieten gewoon. Maar dat het wat doet, dat zie je duidelijk. Muziek maakt wat los."

Meer over dit onderwerp:
rozenoord verpleegtehuis wonderfoon demementie
Deel dit artikel:

Reageren