Mondkapjes dragen: de meest gemaakte fouten op een rijtje

Ina Willemsen demonstreert hoe je een mondkapje opdoet.
Ina Willemsen demonstreert hoe je een mondkapje opdoet. © Omroep Zeeland
We moeten op steeds meer plekken verplicht een mondkapje dragen. Het lijkt simpel, maar stiekem komt er best veel bij kijken. Een voorbeeld: "Een mondmasker moet je vastpakken aan de elastiekjes", vertelt Ina Willemsen. "Als je het mondkapje eenmaal hebt opgezet, mag je deze niet meer aanraken." Dit klink misschien logisch, maar heel veel mensen doen dit onbewust verkeerd.

Hoe gebruik je het goed?

Als deskundige infectiepreventie weet Willemsen als geen ander hoe je het mondmasker het best kunt gebruiken. "Als je het mondmasker af doet, mag je het niet zomaar ergens neerleggen. Je moet vooraf goed nadenken over de plek waar je het masker bewaart."
Om misverstanden uit de wereld te helpen legt Ina Willemsen in de onderstaande video uit hoe het wél en niét moet.
Mondkapjes dragen doe je zo
In de afgelopen 24 uur zijn er 78 positieve coronabesmettingen geconstateerd in Zeeland. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Opvallen is het grote aantal Zeeuws-Vlaamse besmettingen: in Terneuzen is het besmettingsgetal voor het eerst boven de twintig uitgekomen, Hulst staat op de tweede plaats, met elf besmettingen en in Sluis, wat over het algemeen weinig wordt getroffen, zijn zeven nieuwe gevallen. Volgens de GGD zijn boven de Westerschelde de eerste effecten van de maatregelen zichtbaar, daar lijkt het aantal besmettingen te stabiliseren.
Deskundige infectiepreventie Ina Willemsen vertelt Eva de Schipper alles over het gebruik van mondkapjes.