Lees terug: de eerste dag van de rechtszaak over de Hrieps-overval

In drie dagen wordt de Hrieps-overval behandeld bij de rechtbank in Middelburg. Vandaag was dag 1. Er staan acht Zeeuwen terecht voor betrokkenheid bij de overval. Zes mannen tussen de 24 en 35 jaar worden verdacht van het plegen of medeplegen van de woningoverval. Twee personen van 34 en 50 jaar worden ervan verdacht dat ze hebben geholpen bij het vernietigen van sporen, het verborgen houden van verdachten of het veiligstellen van de buit.
Verslaggever Niels Schuurbiers twitterde vandaag vanuit de rechtbank, je kunt zijn verslag hieronder teruglezen:
De overval op de dagopbrengst van muziekfestival Hrieps is inmiddels zo'n 2,5 jaar geleden. Het gebeurde in de vroege uren van 12 mei 2019. Na afloop van de 25e editie van het festival werd de contante dagopbrengst van ruim vier ton naar het ouderlijk huis van organisator Hugo Kramer gebracht.
Rond kwart over drie 's nachts drongen drie gemaskerde mannen het huis in Grijpskerke binnen. Ze gingen er met de dagopbrengst vandoor.
Hoe zat het ook alweer met de Hrieps-overval
Voor de coronatijd was er bij de voorbereidende zittingen altijd een grote delegatie van Hrieps aanwezig. Nu is er vanwege het grote aantal verdachten en advocaten niet veel ruimte over in de rechtszaal. Daarom kunnen de meeste belangstellenden de zaak volgen via een livestream.
Planning zittingsdagen
De rechtbank heeft drie dagen uitgetrokken voor de zaak. Vandaag werd er naar het dossier gekeken en kon de rechtbank vragen stellen aan de verdachten. Zij zijn niet verplicht daarop antwoord te geven. Ook komen de persoonlijke omstandigheden van de verdachten vandaag aan bod.
Morgen is het Openbaar Ministerie aan de beurt en komt er een strafeis. Daarna is het woord aan de advocaten van de verdachten. Die komen waarschijnlijk niet allemaal morgen aan bod, dus zal een deel van hen donderdag pas aan de beurt komen. Dan volgt tot slot ook nog het laatste woord van de verdachten, als ze daar gebruik van willen maken.